Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U slučaju opasnosti, djeca znaju da treba zvati 112

Autor: Irena Jurjević

14.11.2012. 23:00
U slučaju opasnosti, djeca znaju da treba zvati 112

Foto: Zvonko KUCELIN



U slučaju nesreće ne smije biti panike niti naglog izlaženja vani. Slušajte svoje tete i izađite vani po planu, poručili su djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje u posjetu polaznicima dječjeg vrtića Vruljica održanog u sklopu nacionalnog programa edukacije djece prvih i drugih razreda osnovne škole te starijih grupa u dječjim vrtićima.
Edukacija u Vruljici
Poručili su im i to da se ne igraju s s električnim uređajima, kao i da u slučaju bilo kakvih problema zovu broj 112. U sklopu spomenutoga nacionalnog programa edukacije u vrtiću Vruljica održana je praktična edukacija prilagođena njihovim uzrastima, počevši od primjerenog ponašanja u potresu i požaru, kao i o ponašanju u prirodi i plažama. Djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje djeci su usput demonstrirali svoju vatrogasnu opremu i opremu Specijalističke interventne postrojbe za spašavanje na vodi, odnosno svojih ronioca.
– Dječji vrtić Vruljica je prvi vrtić koji su posjetili u sklopu ovog projekta, pojasnio je viši savjetnik za preventivu i planiranje Edvard Staničić, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, no zato je već dosta iskustva u prezentiranju njihovog posla učenicima osnovnih škola. Sveukupno, programom je ove godine obuhvaćeno osamsto školske djece, dok će se edukacija vrtićkih uzrasta intenzivirati sljedeće godine, najavio je.
Uče na primjerima
Suradnja s djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokrenuta je nakon što su pripadnici GSS-a postavili u dvorište vrtića zastavu koja označava njihov status ekovrtića, dodala Ksenija Medin, odgovorna odgojiteljica u dječjem vrtiću Vruljica.
– Na taj način rodila se ideja da se djeca i direktnim primjerima te demonstracijama upoznaju s opasnim situacijama u kojima se mogu naći, pojasnila je Medin.