Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bilan: Došao sam u grad koji živi s košarkom

Autor: Viktor Bogut

10.01.2010. 23:00
Bilan: Došao sam u grad koji živi s košarkom

Foto: Tomislav JERAK



Ako Bilan dokaža da je bolji od konkurencije, igrat će. Uzmimo primjer Batura, koji je protekla tri mjeseca krvavo radio i sada je u rotaciji. Bit će i ubuduće. Takvi igrači će igrati. Ne oni koje stalno nešto boli i koji stalno “štekaju”. A imamo i takvih, rekao je Sagadin
Već smo prije šest mjeseci pričali o ovome. Sada smo to i ostvarili – rekao je dopredsjednik KK Zadra Tonči Jerak na predstavljanju Mire Bilana, Šibenčanina koji je prije nekoliko dana stavio svoj potpis na ugovor kojim se vezuje da će iduće tri i pol godine provesti u “Krešinom domu”.
– Mogu reći u ime uprave kluba da mi je drago što smo doveli jednog od najperspektivnijih centara u regiji. Radi se o mladom, a uskoro se nadamo i A reprezentativcu Hrvatske. Nadamo se da će Miro Bilan vrlo brzo postati jedan od naših stožernih igrača. Osim toga vjerujemo da je i njemu drago što je potisao ugovor sa Zadrom – dodao je Jerak.
Sam Bilan također je bio izrazito zadovoljan činjenicom da je potpisao ugovor s velikim klubom.
– Jako cijenim ovaj klub i ovaj grad koji stvarno voli košarku i živi s njom. Drago mi je što ću nastupati u takvoj sredini i postati dio toga. U Hrvatskoj ne postoji ovakva veza između ljudi i kluba. Možda i šire – istaknuo je Bilan, koji je dodao da također očekuje i pomak na igračkom planu.
– Došao sam u Zadar napredovati. Potpisao sam ugovor da se dokažem i izborim mjesto u zadrovoj rotaciji. Nadam se da ću to i napraviti i da ćemo svi biti zadovoljni – dodao je Bilan na početku svog “mandata” u Zadru.
– Zadar u budućnosti neće imati problem s visokim igračima. Vjerujem da već u idućoj sezoni ćemo moći računati na Miru Bilana i Marina Šarliju te da nećemo morati dovoditi nikoga sa strane da popuni poziciju petice. S obzirom da Bilan ima i solidan šut s poludistance pa i za tri poena, nije isključeno da njih dvoje mogu igrati i tandemu. U košarci je poznato da je najteže dobiti organizatore igre i petice. Zadar s ovim drugima sigurno neće imati problema – nije krio zadovoljstvo trener Zadra Zmago Sagadin na predstavljanju novog igrača Zadra. Slovenski trener na kormiliru Zadra vjeruje da je Uprava kluba napravila vrlo dobar potez kada je potpisala ugovor s Mirom Bilanom.
– Radi se o ekstremno visokom igraču, a takvih je malo na tržištu. Pogotovo mladih. A Bilan, osim što je izrazito visok, je i jedan od najperspektivnijih mladih centara na ovim prostorima.
Sagadin ističe da su protekla dva dana trajala testiranja na Bilanu, a da će od danas krenuti s učenjem akcija.
– Krenuli smo upoznavat ga s našim sistemom rada. Mora naučiti naše akcije, pogotovo način odrađivanja obranbenih zadaća. Već u subotu bi mogao biti u sastavu.
Bilan po svemu sudeći ove sezone neće biti ključni igrač Zadra, a koliko će mu trener dati minuta ovisi samo o samom igraču, napominje Sagadin.
– Sigurno je da mi od ove sezone od njega ne očekujemo da bude ključni igrač Zadra. Vjerujem da je on sposoban se nametnuti i zaraditi minute. Ja nikome ništa ne poklanjam i sigurno je da neću ni njemu. On se, kao i svi ostali, mora izboriti za svoje minute. Konkurencija je jaka. Željeli smo ga dovesti već u ljetnom prijelaznom roku. Nismo uspjeli pa smo to mjesto popunili Plaistedom. Ali ako Bilan dokaža da je bolji od konkurencije, igrat će. Uzmimo primjer Batura, koji je protekla tri mjeseca krvavo radio i sada je u rotaciji. Bit će i ubuduće. Takvi igrači će igrati. Ne oni koje stalno nešto boli i koji stalno “štekaju”. A imamo i takvih.
Sagadin je još spomenuo da Bilan nije u savršenoj formi.
– Budući da nije trenirao neko vrijeme, malo je u slabijem fizičkom stanju. Trebat će nam otprilike 14 dana da to poboljšamo. No, u početku mu i neće biti potrebna savršena sprema, s obzirom da neće imati veliku minutažu. Za nas je važnije da što prije uđe u sistem.