Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dogodine tjedan više zimskih radosti

10.01.2011. 23:00
Dogodine tjedan više zimskih radosti


Proslavili smo Božić, dočekali Novu godinu, polako i raskitili božićna drvca, završili su većim dijelom godišnji odmori, a učenici su se vratili u školske klupe.
Sljedeći put će na praznike uoči Uskrsa, kad će se odmarati desetak dana. To je najvjerojatnije zadnji put da će im proljetni praznici trajati tako dugo. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je osnovne smjernice za novi fleksibilniji školski kalendar, koji će zakonski biti donesen u ožujku.
Po tim smjernicama, školska godina neće počinjati prvog ponedjeljka u rujnu, već ovisno o dogovoru županija, koje će o tome same odlučuivati. Zimski će praznici trajati tjedan dana dulje, dok će proljetni praznici biti skraćeni. U tome i je njegova fleksibilnost, što će postojati mogućnost da proljetni praznici traju, umjesto od Velikog četvrtka do kraja uskrsnog tjedna, od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, a škole će moći odlučiti o preraspodjeli preostala četiri dana. Fiksan će biti samo datum završetka školske godine.
Kalendar se mijenja ponajviše zbog turizma. Naime, veći dio Hrvata bi na skijanje išlo drugi tjedan škole, kad su aranžmani jeftiniji, no ne mogu jer počinje nastava. Isto tako, vjeruju u Ministarstvu, po novom školskom kalendaru, maturalna putovanja ne bi bila ograničena samo na kolovoz i rujan. Upravo u to vrijeme je turistička sezona u Hrvatskoj u punom jeku pa hrvatske destinacije cijenom nisu konkurentne inozemnima, za koje se na kraju maturanti i odlučuju. Novim kalendarom i to bi se moglo izbjeći.