Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nedeljko Janković ostat će iza rešetaka Lepoglave šest godina

10.01.2011. 23:00
Nedeljko Janković ostat će iza rešetaka Lepoglave šest godina


Suci Vrhovnog suda RH u cijelosti su potvrdili presudu, koju je u ožujku lani donijelo Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić i prihvatili su njezino obrazloženje kako nije riječ o “već presuđenoj stvari”
Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je potvrdio presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Nedeljko Janković (37) zvani Neđo osuđen na šest godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje tijekom listopada i studenog 1991. godine.
Predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić, koja je Jankoviću 16. ožujka ove godine izrekla presudu, u obrazloženju je tada navela kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je optuženi Janković kriv jer je zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine.
– Optuženi Janković je točno znao u kojim su kućama mještani hrvatske nacionalnosti, jer se prije svog pohoda dobro raspitao. Nije bio motiviran stjecanjem imovinske koristi, već mu je prvenstveni cilj bio zastrašivanje, maltretiranje i teroriziranje Hrvata kako bi oni napustili svoje domove. Njegovu je obranu ovo Sudsko vijeće ocijenilo nevjerodostojnom. On se naime, najprije branio kako je riječ o već presuđenom slučaju zbog čega je odslužio kaznu u trajanju od dvije godine. Međutim, riječ je o Vojnom sudu u Kninu u vrijeme dok je Knin bio okupiran i tada je bio osuđen zbog kaznenog djela razbojstva i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kasnije se pred ovim Sudskim vijećem branio kako u Zemuniku i Jagodnji nikad nije bio – stajalo je među ostalim u obrazloženju nepravomoćne presude koju je pojasnila sutkinja Grancarić, a koje je Vrhovni sud u potpunosti i prihvatio.
Pri odmjeravanju visine zatvorske kazne, Jankoviću su uzete u obzir olakotne i otegotne okolnosti. U olakotne okolnosti sud je cijenio činjenicu da je Janković u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađe životne dobi te njegovo primjereno držanje i stav prema sudu, a Jankovićeva višestruka osuđivanost bila je svakako otegotna okolnost.
On je naime, sedam puta pravomoćno osuđivan u vremenskom razdoblju od 1993. do 2006. godine i to zbog imovinskih delikata, kaznenih djela s elementima nasilja, zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe te je zbog toga osuđen na sveukupno više od 15 godina zatvora.
S obzirom na to da neke kazne nije izdržao za njim je na snazi tjeralica u susjednoj Srbiji. Inače, Janković je već iza rešetaka zatvora u Lepoglavi jer je nedavno tražio da ide na izdržavanje kazne i prije pravomoćnosti ove presude.
On se podsjećamo, još na prvoj raspravi održanoj 11. veljače prošle godine izjasnio kako se ne osjeća krivim, a njemu se optužnicom stavljalo na teret da je kao pripadnik “180. motorizirane brigade u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako ga je optužnica teretila, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva” – pisalo je u optužnici zadarskog tužiteljstva.