Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekt Jadran ide dalje

10.01.2011. 23:00
Projekt Jadran ide dalje


Zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo je ovaj projekt kao uzor na koji bi se način mogla privući sredstva iz europskih fondova. Zrilić je rekao da je u ovaj projekt Zadarska županija uložila 950.000 kn, i to u izradu pripremne dokumentacije
Prigodnom svečanošću na bibinjskoj Punti jučer je obilježen početak radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Bibinje-Sukošan, podmorskog ispusta i dijela kanalizacijske mreže. Radovi se odvijaju u sklopu velikog Projekta Jadran kojim se rješava pitanje odvodnje u hrvatskom priobalju. Jučer su započeli radovi u nultoj fazi, vrijednoj oko 11,600.000 kuna koja predviđa izgradnju 6,6 milijuna kuna vrijednog podmorskog ispusta i nešto manje od 5 milijuna kuna vrijednog uređaja za pročišćavanje.
Kako je naglasio načelnik Općine Sukošan Ante Martinac, nulta faza oslanja se na postojeću crpnu stanicu i pročišćivač otpadnih voda marine Dalmacija. Pročišćivač će se potpuno obnoviti najsuvremenijom tehnologijom, a novi ispust završavat će nakon 1.500 metara položenog cjevovoda u more, na dubini od 20 metara. Ukupna vrijednost svih triju faza, koje će stvoriti preduvjete za priključak domaćinstava dviju općina sekundarnu mrežu, iznosi oko 38,700.000 kn.
Prema ugovoru s izvođačima radova rok za izgradnju je 10 mjeseci, ali smo se mi već dogovorili da ova faza bude gotova do početka turističke sezone jer marina Dalmacija ne može djelovati bez uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Očekuje se da će se naši građani moći priključiti na sustav potkraj 2012., rekao je načelnik Martinac.
Njegov kolega, načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić rekao je da je ovaj projekt primjer dobre suradnje dviju susjednih općina koja se pokazala još za vrijeme Domovinskog rata. Dvije općine zajednički grade svoju budućnost stvarajući preduvjete za očuvanje okoliša, a time i razvoja turizma. Usput, Šimunić je najavio i skori početak izgradnje poslovne zone Lonići.
Zadarski župan Stipe Zrilić istaknuo je ovaj projekt kao uzor na koji bi se način mogla privući sredstva iz europskih fondova. Zrilić je rekao da je u ovaj projekt Zadarska županija uložila 950.000 kuna, i to u izradu pripremne dokumentacije.
Predstavnica Hrvatskih voda Fani Bojanić rekla je da se cijeli Projekt Jadran financira 51 posto sredstvima kredita Svjetske banke, naknadama Hrvatskih voda i države, a 49 posto sredstvima krajnih korisnika, potrošača. U tri faze Projekta Jadran utrošit će se oko 380 milijuna eura. Završetkom projekta, kaže Fani Bojanić, neće se izgraditi cijela mreža odvodnje, ali će se stvoriti svi preduvjeti za razvoj sekundarne mreže, kako nalaže Direktiva o vodama Europske unije. Kako to u konačnici funkcionira vidi se iz prve faze u Zadru i Biogradu na moru. Projekt Jadran, završila je Fani Bojanić, ne predviđa samo infrastrukturno opremanje, nego i tehnološko jačanje komunalnih poduzeća kako bi se cijeli sustav mogao održavati.