Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ako želiš pisati, piši!

10.01.2014. 23:00
Ako želiš pisati, piši!


Već treću godinu u Zadru postoji i djeluje radionica kreativnog pisanja OtPis, koja je »odgojila« već dvije generacije pisaca i upravo upisuje treću. OtPis, koji je nastao iz inicijative članova Udruge Zadarskih pisaca – ZaPis, nije ograničen samo na Zadar već je radionicu održavao u Zagrebu, Splitu te u programu Ljetne škole pisanja u Staroj Sušici.
U današnjoj književnoj ponudi grada radionice pisanja su prave male oaze koje okupljaju zaljubljenike u književnost, u čitanje i pisanje, i nude aktivno sudjelovanje u stvaranju književnog teksta, interakciju i kontakt. Radionice su mjesto na kojem se promovira ljubav prema tekstu, promiče kultura čitanja i posebna pažnja posvećuje ka kreativnom radu polaznika.
O samoj metodologiji i ideji radionica pisanja govorila je jedna od voditeljica, Staša Aras:
– Radionica kreativnog pisanja ima metodološku strukturu koja je složena iz općih mjesta teorije pisanja, od izvora fikcije do vježbi epskih tehnika, točke gledišta itd. Ono što je u procesu radionica posebno zanimljivo su vježbe koje se stavljaju pred polaznike, a koje oslobađaju sam proces pisanja. Piše se najčešće kući, a na sastancima koji se održavaju jednom tjedno se tekstovi čitaju, analiziraju i komentiraju. Polemike, različita viđenja napisanog, žustri razgovori, vrednovanja i kratka predavanja voditelja o temama koje se obrađuju su sastavni dijelovi metodologije rada.
OtPis vode Želimir Periš, mladi pisac s nekoliko književnih nagrada i zapaženom knjigom priča, te Staša Aras, profesorica književnosti i također nagrađivana spisateljica, s jakim impulsom da svoje fascinacije književnošću i tekstom prenese na druge. Oboje smo gostovali sa svojom radionicom u Zagrebu i Splitu i na neki način razvili svoj poseban stil vođenja.