Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na uzvišenju Grgur postavljeni semafori

10.01.2014. 23:00
Na uzvišenju Grgur postavljeni semafori


Kako bi se osigurala bržu protočnost vozila te još veća sigurnost prometovanja, ovih su dana na iznimno frekventnom križanju na uzvišenju Grgur u blizini Nina na državnoj cesti D306 Nin-Privlaka-Vir postavljeni semafori. Riječ je o dionici državne ceste od Kožina do otoka Vira, ujedno obilaznici mjesta Privlake, koja je obnovljena i puštena u promet 20. lipnja 2011 godine. Za njezinu gradnju i obnovu tada je iz državnog proračuna te sredstava Europske banke za razvoj i obnovu uloženo ukupno 84,3 milijuna kuna. Njezinim puštanjem u promet uz sve prometne blagodati vožnja od Zadra do otoka Vira smanjena je za najmanje pola sata.
 Tijekom same gradnje te nakon otvaranja mnogi su vozači izrazili svoje negodovanje što na spomenutom uzvišenju nije izgrađen kružni tok ili što pak nisu postavljeni semafori. Nakon dvije i pol godine promatranja i snimanja prometa, te nakon što se na navedenom križanju dogodilo nekoliko prometnih nezgoda, Hrvatske ceste su putem njihove ispostave u Zadru odlučile postaviti semaforsku signalizaciju. Njome će se sigurno postići veća i sigurnija protočnost vozila u smjeru otoka Vira i obratno, a što je i najbitnije, smanjit će se i broj prometnih nezgoda.
Semaforska signalizacija je postavljena te se još čeka priključak na elektroinstalacije. Kako smo doznali u Hrvatskim cestama u Zadru, taj bi se posao za koji dan trebao obaviti, nakon čega će na križanju Grgur proraditi semaforska signalizacija.
Istaknimo na kraju kako je u planu da se novoizgrađeni semafori na Grguru usklade s već postojećom semaforskom signalizacijom na sjevernom ulazu u autokamp Zaton te onom u blizini zgrade nove ninske Osnovne škole Petar Zoranić. Tim činom bit će uspostavljen tzv. zeleni cestovni val, što će u konačnici doprinijeti još bržem i sigurnijem odvijanju prometa na navedenoj cestovnoj dionici državne ceste D306.