Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbog toplog vremena pčele zbunjene i gladne

10.01.2014. 23:00
Zbog toplog vremena pčele zbunjene i gladne


U trgovini pčelarskom opremom u Zadru ovih dana vlada neviđena potražnja za hranom za pčele jer su zbog pretoplog vremena pčelinje zajednice aktivne, leglo se povećava i njihova potreba za hranom je dvostruko veća nego što je uobičajeno za ovo vrijeme. Zbog toga je povećano slabljenje i odumiranje pčelinjih zajednica pa su pčelarske udruge Propolis i Pčelinjak te Hrvatska poljoprivredna agencija alarmirale javnost.
Pozivaju se pčelari da odmah pregledaju sve zajednice i u onima gdje su pčele izbile na satonošu, njima treba staviti po šećernu pogaču na samu satonošu na mjesto na kojem su pčele „proključale”.
Osim toga, pozivaju se da sačuvaju nekoliko mrtvih pčela kako bi se mogle dati na analizu te da ispune Anketni upitnik o gubicima pčelinjih zajednica u 2013./2014. godini te da ga hitno dostave Poljoprivrednoj agenciji ili Udruzi Pčelinjak kako bi se dobili točni podaci u stanju u Hrvatskoj.
Zadarski pčelar Juraj Jurić kaže da su mu propale dvije pčelinje zajednice, što nije velika šteta, ali s obzirom da radi u trgovini pčelarskom opremom, primijetio je neuobičajeno veliku potražnju za hranom za pčele.
– Pčele su gladne, vani je toplo, a cvijeća nema. Leglo se aktiviralo pa se trebaju dohranjivati u velikim količinama. To je jedino što se sad može napraviti.