Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zmajevi – čuvari vrijednosti hrvatskog naroda

10.01.2014. 23:00
Zmajevi – čuvari vrijednosti hrvatskog naroda


Zmajska braća se okupljaju jednom mjesečno i osim zmajskog druženja, razgovorom i diskusijom utvrđuju koji bi kulturni projekti bili interesantni i izvedivi u njihovoj županiji


Zmajski stol u Zadru, kao ogranak Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja iz Zagreba, osnovan je 26. siječnja 1991., i to među prvima od postojećih 19 Stolova u središtima županija u Republici Hrvatskoj.
– Takav djeluje u skladu s propisanim ciljevima Družbe, što znači da se u okviru svojih dosega i mogućnosti na lokalnoj razini brine o njegovanju i promicanju etičkih i kulturnih vrjednota hrvatskoga naroda, kaže doc. dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Zmajskog stola u Zadru.
Povijesno važne osobe
Družba radi na očuvanju vrijednosti hrvatskog naroda. Žele ukazati na iznimno važne osobe koje su kroz povijest radile u Hrvatskoj i za Hrvatsku; da se osvjedoči vrijednost hrvatskih ljudi i njihovog odnosa prema Europi i svijetu, svih njihovih znanstvenih i kulturnih vrijednosti kojima su doprinijeli općem stvaralaštvu.
U tom smislu radi na jačanju nacionalne svijesti, vodi brigu o oživljavanju uspomena na slavne događaje iz hrvatske povijesti, kao i na znamenite Hrvate, te čuva obnavlja i promiče hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu.
– O dosadašnjem djelovanju Stola svjedoče mnoge aktivnosti, poput niza organiziranih predavanja, okruglih stolova, tribina, proslava, izložbi, komemoracija, postavljanja ploča, objavljenih knjiga, prigodnih aktivnosti i sudjelovanja članova Stola na znanstvenim skupovima, i slično, navodi Begonja, Zmaj od Brodarice.
Zmajski stol u Zadru i danas, kao što mu je to zadaća u budućnosti, nastavlja s navedenom djelatnošću prioritetne brige o očuvanju i promicanju hrvatske kulturne baštine.
– Zmajska braća se okupljaju jednom mjesečno i osim zmajskog druženja, razgovorom i diskusijom utvrđuju koji bi kulturni projekti bili interesantni i izvedivi u njihovoj županiji, govori.
Pripadnost zapadnom kršćanstvu
Žele povezati različite društvene skupine, učvrstiti identitetske vrijednosti i dostojanstveno obilježavati hrvatski identitet organiziranjem znanstvenih skupova, kolokvija na kojima se o tome raspravlja, glazbenih programa, podizanjem spomenika, bisti i ostalim.
– Pet je bitnih odrednica koje su pridonijele održanju hrvatskog naroda – nacije i očuvanju njegovog identiteta: hrvatska povijest, hrvatski jezik i povijest, državno-pravna tradicija, bogata narodna kultura i prosvjeta i pripadnost zapadnom kršćanstvu, te su u tim odrednicama sadržani rad, djelovanje i ciljevi Zmajskog bratstva, zaključio je Zlatko Begonja.


 ČLANOVI ZMAJSKOG STOLA U ZADRU




Zmajski stol u Zadru ima 11 redovitih članova: Zlatko Begonja, Zmaj od Brodarice, pročelnik Roman Segarić, Zmaj od Ista, tajnik-blagajnik Duško Kučina, Zmaj Pašmanski, Ive Livljanić, Zmaj Svetogrgurski, Šime Batović, Zmaj Ninski, don Emil Bilaver, Zmaj od Škabrnje, Josip Faričić, Zmaj od Rave, Marija Rušev, Zmajica od Preka, Pave Ivić, Zmaj od Miljevaca, Nevenka Marinović, Zmajica od Ravnih kotara, Jurica Šoša, Zmaj od sv. Donata, kao i dva počasna člana, Stijepo Obad, Zmaj Konavoski i fra Bernardin Škunca, Zmaj od Punte Mira, te dva prinosnika, Marko Vučetić, Zmaj od Vira i Neven Klarin, Zmaj Zadarski II.