Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pozdrav suncu bit će još atraktivniji

10.01.2017. 23:00
Pozdrav suncu bit će još atraktivniji


Grad Zadar i njegova tvrtka Inovativni Zadar d.o.o. obnovit će Pozdrav suncu do sezone 2018. Neposredno uoči Božića tvrtka Mareton iz Zagreba napravila je projekt obnove, modernizacije i nadogradnje instalacije. Za ovu svrhu Grad Zadar je u ovoj godini izdvojio 4 milijuna kn.
Prema tzv. hodogramu aktivnosti, raspisivanje javne nabave trebalo bi se dogoditi do kraja veljače 2017. Ako sve bude u redu, tj. ako ne bude puno žalbi na natječaj, planirano je da bi se već 1. lipnja trebao znati izvođač radova. Nakon završetka ove turističke sezone, sredinom listopada, trebali bi početi radovi čiji se kraj očekuje do početka 2018.
Ovaj projekt, kao i prethodne aktivnosti, kaže prvi čovjek Inovativnog Zadra d.o.o. Alan Kociper, imaju za cilj obnovu, modernizaciju i nadogradnju Pozdrava Suncu primjenom suvremenijih tehnologija i programskih rješenja.
– Ovi radovi, osim što će se povećati atraktivnost instalacije te produžiti njen životni vijek, stvorit će se i tehnički preduvjete za komercijalizaciju iste. Primarni cilj komercijalizacije instalacije nije ostvarivanje profita, već osiguravanje prihoda koje će biti dostatan za pokrivanje troškova održavanja i razvoja instalacije u budućnosti. To se može ostvariti kroz, primjerice, povremeno davanje u najam instalacije za organizaciju raznih događanja, modne revije, vjenčanja, koncerte i slično, vodeći računa da se pri tome ne izgubi njezin osnovni smisao, da i dalje većinu vremena bude javno dostupna posjetiteljima, kaže Alan Kociper.
Kad se izuzmu građevinski radovi, kaže Kociper, sama instalacija sastavljena je od relativno jednostavnih sastavnica. Radi se o nekoliko skupina elektroničkih elemenata povezanih u jednu jedinstvenu cjelinu, kojima upravlja centralno računalo smješteno u sistem sali ispod same instalacije.
– Najveći problem je što se cijeli proces odvija u ekstremnim uvjetima zbog utjecaja slane morske vode, te velikih razlika u temperaturama. To je do sad prilično oštećivalo elektroničke elemente instalacije koji se nalaze ispod staklenih ploča. U međuvremenu, tehnologija zaštite od takvih utjecaja je napredovala, te je kudikamo jeftinija za nabavu, govori Kociper.
Za ilustraciju, troškovi održavanja Pozdrava suncu dosezali su godišnje i do milijun kuna, a nakon rekonstrukcije (nakon jamstvenog roka od nekoliko godina) ne očekuje se da prelaze 200.000.