Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nesretni je taksist ubijen, pa je izgorio u plamtećem automobilu

Autor: Minja Gugić

10.02.2009. 23:00
Nesretni je taksist ubijen, pa je izgorio u plamtećem automobilu


Pred Sudskim vijećem izmjenjivali su se vještaci, vrhunski stručnjaci zagrebačkog Centra za krim vještačenja, a Elvis Šopić iako jako otežano govori zbog teškog mucanja za svakog je vještaka imao pitanje ili pak, prigovor na što ima zakonsko pravo
Elvis Šopić 21-godišnjak iz mjesta Raštević, ubio je zadarskog taksista Igora Ćustića (30) tehnički neispravnom, skraćenom lovačkom puškom, iako je puška bila u funkcionalnom stanju.
To je jučer pojasnio Sudskom vijeću Županijskog suda u Zadru, vještak balističke struke Vedran Nuić dodajući i da su na lijevoj i desnoj Šopićevoj šaci nađene čestice baruta te da inače, takva puška služi lovcima za ubijanje tzv. “sitne” divljači kao što je zec, lisica ili pak, fazan.
Mladen Rutalj, vještak za eksplozije te kemijsko-fizikalna vještačenja, potvrdio je kako je kao uzrok požara nedvojbeno isključen bilo koji tehnički kvar na automobilu te da je uzrok “zapaljenje gorućeg materijala otvorenim plamenom i to na suvozačevom mjestu”. Vještak je još naglasio da je Ćustićev taksi u potpunosti izgorio za 40-ak minuta te da je toliko zapravo trajao intenzitet trajanja požara.
– Auto je zapaljeno u putničkom prostoru, a ne izvana. Naime, očevidom je utvrđeno kako vozilo nije bilo poliveno i zapaljeno izvana, već iznutra, naglasio je vještak Rutalj.
Strojarsko-tehnički dio vještačenja obavio je Nenad Papić koji je također potvrdio da je požar nastao djelovanjem otvorenog plamena te je i on isključio mogućnost kvara na električnim instalacijama automobila kao mogući uzrok požara. Isto to je potvrdio i Davor Belas koji je vještačio motor i pogonski dio Ćustićevog automobila.
Svoj nalaz i mišljenje Sudskom je vijeću kojim predsjeda Boris Babić pojasnila i patologinja dr. Nataša Lisica – Šikić koja je obavila patološki pregled i obdukciju mrtvog tijela nesretnog Igora Ćustića.
Rekla je da je tijelo bilo karbonizirano, a opekline su bile najtežeg, četvrtog stupnja koje obično nastaju, kako je rekla patologinja, ostankom tijela u plamenu, a “tijelo je u plamen dospjelo mrtvo”.
– Na glavi su bile vidljive dvije strijelne rane, na čelu. Uzrok smrti su strijelne rane koje su dovele do teškog oštećenja mozga – zaključila je dr. Lisica – Šikić.
Elvis Šopić pomno je slušao sve vještake i iako jako otežano govori zbog teškog oblika mucanja, za svakog od njih je imao neko pitanje ili pak, prigovor od kojih su neki uredno i ušli u zapisnik s jučerašnjeg suđenja.
On je podsjećamo, 29. siječnja prošle godine oko 22.30 sati u Korlatu kod Benkovca skraćenom, lovačkom puškom ubio Igora Ćustića iz Murvice, čiji je taksi prethodno te večeri na zadarskom Autobusnom kolodvoru unajmio i naručio vožnju do Korlata.
Nakon što ga je Ćustić dovezao do Korlata, njih dvojica su se navodno porječkala, jer Šopić nije imao novac za platiti vožnju do 30-ak kilometara udaljenog Korlata.
Iz skraćene lovačke puške koju je skrivao ispod odjeće, Šopić je iz neposredne blizine ispalio dva hica u glavu Igora Ćustića koji je odmah preminuo.
Ubojica je zapalio Ćustićev taksi, prema svemu sudeći da bi prikrio tragove, uslijed čega je i tijelo ubijenog Ćustića potpuno izgorjelo.
Dan nakon ovog stravičnog ubojstva policija je došla do ubojice, Elvisa Šopića koji je ubojstvo priznao.
Potvrdio je policajcima da je sačmaricom ubio Ćustića, a onda ih je i odveo na mjesto gdje je odbacio pušku.
Za kazneno djelo teškog ubojstva predviđena je kazna dugotrajnog zatvora i do 40 godina.
No, s obzirom na to da je Šopić mlađi punoljetnik, kako su nam pojasnili u pravosudnim krugovima, moglo bi mu se suditi i po odredbama sudova za mladež, ali kada je riječ o teškom ubojstvu, pa i kod mlađeg punoljetnika, kazna dugotrajnog zatvora ne mora biti ublažena.
Jučer je Sudsko vijeće prihvatilo još neke dodatne dokazne prijedloge te je suđenje odgođeno.