Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Konzultiranjem do uspjeha

Autor: Katina Vrsaljko

10.02.2010. 23:00
Konzultiranjem do uspjeha

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Financijska potpora programa iznosi maksimalno 50 posto od neto vrijednosti projekta i to u iznosu od najviše 10.000 eura. S obzirom da je Hrvatska ekonomski nejednako razvijena, a mi smo razvojna agencija, fokusirani smo na nerazvijena područja, kazala je Ružica Šarušić, zastupnica BAS programa
U prostorijama Gospodarske komore Zadarske županije danas je predstavljen program BAS (Business Advisory Service) Europske banke za obnovu i razvoj koji je namjenjen sufinanciranju konzultantskih usluga u segmentu malih i srednjih poduzeća s pretežno privatnim hrvatskim vlasništvom.
Okupljene je prvo uime Komore pozdravila stručna suradnica Marija Mišulić, a potom su program predstavile njegove zastupnice Renata Deiuri i Ružica Šarušić. Ovo nije prvi put da je program predstavljen u Zadarskoj županiji, štoviše, već je velik broj klijenata iskoristio program BAS. U deset godina, koliko postoji u Hrvatskoj, subvencionirano je oko 400 projekta.
Financijska potpora programa iznosi maksimalno 50 posto od neto vrijednosti projekta i to u iznosu od najviše 10.000 eura. Uz Europsku banku za obnovu i razvoj, program BAS se financira iz sredstava Velike Britanije, Austrije i Luksemburga te iz poslovnih fondova. Djeluje u 21 zemlji u tranziciji i to u segmentu srednjeg i malog poduzetništva. Najviše projekta je subvencionirano u industriji hrane i pića, metalnoj industriji i proizvodnji strojeva i opreme.
– Najvažniji element u odobravanju subvencije jest geografski položaj tvrtke. S obzirom da je Hrvatska ekonomski nejednako razvijena, a mi smo razvojna agencija, fokusirani smo na nerazvijena područja u Hrvatskoj, posebice na područja posebne državne skrbi, rekla je Šarušić.
Osnovni kriteriji koje potencijalni korisnici BAS programa moraju zadovoljavati jest da tvrtka ima između 10 i 250 zaposlenih, da postoji na tržištu najmanje dvije godine i da je većinski privatno i većinski hrvatsko vlasništvo.
Po završetku projekta uplaćuje se subvencija, a godinu dana nakon toga dolazi se provjeriti jesu li se ostvarili zacrtani ciljevi, to jest da li je projekt uspio. Od svih dosad evaluiranih projekata, njih 95 posto je bilo uspješno.
Bas program jedna tvrtka može iskoristiti najviše dva puta i to u razmaku od najmanje godinu dana kako bi se mogla provesti evaluacija prvog projekta.
To je i napravio Zoran Katić, vlasnik hotela Vicko u Starigradu, koji je uz potporu BAS programa proveo dva projekta i uvelike poboljšao svoje poslovanje.
– Hotel Vicko je prvi obiteljski hotel u Hrvatskoj, a ja sam treća generacija vlasnika iz moje obitelji. Proveli smo dva projekta preko BAS programa. Uz potporu BAS-a smo uveli kompletni informacijski sustav namijenjen baš za hotelsko poslovanje. Slijedom toga smo krenuli i na on-line prodaju, a putem profila hotela Vicko na društvenoj mreži Facebook, vratili smo neke naše klijente koji su kod nas bili prije desetak godina, rekao je Katić.
Kako nastavlja, drugi projekt se odnosio na energetsku učinkovitost, kada je hotel Vicko ugradnjom štednih svjetiljki, razbijača kamenca i nastavka za slavinu koji štedi vodu, smanjio potrošnju vode za 40 posto i struje za 46 posto.