Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Igre nove generacije za osobe treće dobi

10.02.2011. 23:00
Igre nove generacije za osobe treće dobi


U Gradskoj knjižnici Zadar odlučili su svojim korisnicima treće dobi ponuditi zabavu nove generacije. Naime, u srijedu je u multimedijalnoj dvorani održana igraonica za umirovljenike pod nazivom Wii & Mii. WII je naziv nove Nintendove igraće konzole, a Wii & Mii aludira na kartaško pismo. I ovoj igri natjecateljski duh daje žara, ali ono što je najzanimljivije što se u raznim sportovima na ovoj igrici ne upravlja joystickom već stvarnim pokretima. To ovom virtualnom svijetu daje malo stvarniju dimenziju.
Nakon manje dinamične vrste rekreacije koju umirovljenici najčešće prakticiraju, poput šetnje uz more ili korektivne gimnastike, ovakvo razgibavanje ih je oduševilo.
Kako je rekao Mladen Masar, voditelj tima Gradske knjižnice za odnose s javnošću, ovo je tek eksperiment.
– Sudeći po reakcijama umirovljenika, čija su lica nakon igraonice naprosto ozarena, eksperiment uspijeva i vjerujem da ćemo nastaviti s projektom. WII konzola je donacija Američkog veleposlanstva u Zagrebu, koje nam preko Američkog kutka Gradske knjižnice Zadar povremeno donira tehnološke novotarije. Kolega Milko Belevski je došao na ideju da, osim djeci, ovaj oblik zabave ponudimo i našim umirovljenicima. Josip Subašić, koji vodi tečaj osnova korištenja računala za umirovljenike, pozvao je svoje polaznike i ideja se pokazala jako dobrom, rekao je Masar, dodajući da se zainteresirani mogu javiti u Gradsku knjižnicu.
WII konzola je spojena na projektor, a upravljači služe kao teniski reketi, ribički ili biljarski štapovi, strojnice, volani, pa čak mačevi ili štitovi. U srijedu se primjerice igrao boks. Senzori primaju stvarne pokrete tijela i reproduciraju ih na ekranu. U ovakvom konceptu igrice nije se teško uživjeti u ulogu. Tako je jedna gospođa na probnoj igraonici u knjižnici tako dobro servirala i pogađala aseve u tenisu za kojeg je vjerojatno mislila da ni ne zna igrati.