Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako funkcionira Imago terapija?

10.02.2011. 23:00
Kako funkcionira Imago terapija?


Što je to Imago terapija te kako ona funkcionira teorijski i iskustveno zadarskim terapeutima, kao i svim zainteresiranima danas je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice demonstrirala dr. Ljiljana Bastaić, liječnica sa specijalizacijom iz psihijatrije čija su uža specijalnost integrativna individualna psihoterapija i psihoterapija partnerskih odnosa po principima Imago terapije odnosa.
– Psihoterapeuti nikad ne prestaju rasti, jer ako prestanu rasti, onda se mogu pokriti po ušima, kazala je na početku Bastaić. I ona sama tijekom života prošla je različite psihoterapijske pravce počevši od psihoanalize, gestalt terapije pa do Imago terapije.
Što se tiče pak Imago terapije ona je široko primijenjiva u partnerskim odnosima, budući da ima strukturiran način rada koji je za njih jako bitan:
– Koristeći tu strukturu uči se jedan drugi jezik. Jer, da bi sterazumjeli jedan drugog morate izaći iz uobičajene ‘šprance’ koja je nerazumljiva i kontraproduktivna, pojasnila je Bastaić, dodajući i to da, koliko god je moguće sebe graditi kroz jedan odnos, toliko je moguće kroz odnos i uništiti se.
– No, onog trena kada se počnu rascvjetavati konflikti u partnerskom odnosu to je moment koji nosi silan potencijal, jer ispod njega se nalaze nezadovoljena čežnja kao ostatak iz djetinjstva. Svi mi kao odrasli znamo zadovoljiti potrebe, no kao djeca se uglavnom deremo da dobijemo ono što želimo, pa to onda znamo koristiti i u odraslim vezama. Kritika partneru je zapravo odrasla verzija dječjeg plaža, naglasila je Bastaić, no napominjući kako je kritika upućena iz dječjeg vremena, pa ju partner najčešće ne razumije.
Također, na predstavljanju je iznesen i jedan zanimljiv podatak koji se tiče uzroka konflikta pa je tako jedno američko istraživanje pokazalo da 65 posto konflikata proizlazi iz različitosti:
– Bez obzira što dvoje dolaze iz istog sela, oni dolaze iz različitih obiteljskih kultura s različitim istinama koje su za njih i jedine istine. Imago dijalog je tu da pomogne onome koji sluša, da proviri u partnerov svijet gledajući kroz njegove oči, pojasnila je Bastaić.