Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ovce u magli

10.02.2011. 23:00


Da u predizbornoj vrućici političari ne paze previše na svoje izjave te da zaboravljaju na staru poslovicu “ispeci pa reci”, pokazala je ovih dana i premijerka Jadranka Kosor prosipajući obećanja o 150 tisuća novih radnih mjesta u ovoj godini. Iako je iz sadašnje perspektive teško povjerovati u takav gospodarski prasak, premijerki se to i ne bi previše zamjerilo jer su građani naviknuli da im političari zamagljuju stvarno stanje da nije krenula s “pastoralom” kako u Hrvatskoj nezaposlene treba poslati u pastire.
Kada su se potencijalni pastiri oporavili od svojevrsnog šoka jer nisu očekivali da bi se veliki problem nezaposlenosti do te mjere bacio na šalu, prije nego li su ogorčeni zaspali pokušali su prebrojati sve te ovce na hrvatskim pašnjacima ostavljene bez pastirskog štapa. No uz sav trud nisu mogli locirati toliko ostavljenih stada pa zaključiše da se njih smatra “ovcama”. Onima koji bez razmišljanja “pasu” sve, a samo ponekad pomirljivo podignu glavu da bi vidjeli kamo ih se usmjerava.
I ne navlači se magleni oblak samo kada je u pitanju gorući problem nezaposlenosti.
Kao da nisu u stanju razmišljati, premijerka ogorčenim građanima, prije svega nezaposlenima, umirovljenicima i siromašnim radnicima koji rade, a ne dobivaju plaću, servira ovih dana i vodu bez okusa, urede bez uredskog pribora i nemilu štednju koja bi trebala pomoći državi koju su neki nemilosrdno, pohlepno pljačkali nakon što su na krilima lažnog domoljublja sletjeli na izvore novca.
Umjesto da takav premijerkin potez, što je očekivala, naiđe na isključivo odobravanje, on je samo učinio da se razbistre misli i da se mnogi zapitaju zašto se do sada tako rastrošno posezalo u državni proračun, zašto se pila voda s okusom borovnice i zašto se toliko razbacivalo s uredskim spajalicama. To što će se po premijerkinom naređenju odsada piti gorka, gola voda, slaba je ušteda i utjeha.
U maglovite situacije mogla bi ući i žarka želja da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju jer padaju sa raznih strana različita obećanja. Tako se premijerka rastopila nakon rukoljuba mađarskog premijera Orbana koji je dobivanje datuma završetka pregovora stavio u travanj da bi Swoboda odmah podrezao krila tom mađarsko – hrvatskom uzletu.
Nikako da se magla raziđe i da konačno sve izađe na vidjelo jer bi se onda političarima znatno suzio prostor za manipulaciju, a takvo stanje, nažalost, odgovara i vlasti i oporbi. Vladajućim odgovara da građani samo ponešto i na blizinu jasno vide, a što je u daljini, u budućnosti, to ostaje njima da raspredaju nevjerojatne pastorale i fantastične gospodarsko – socijalne idile…
Oporbi, trenutačno odgovara ta “magla” u kojoj vladajući drže zemlju jer je tako mogu bez trunka odgovornosti u nedogled kritizirati i samo čekati kada će sami politički toliko odlutati da će izgubiti i “stado” i izbore.
Samo su političari koji polako tonu u nekontroliranu predizbornu nervozu previdjeli važnu činjenicu da birači ipak više neće lako nasjedati na ničija prazna obećanja niti tolerirati politiku koja u središte svega stavlja vlastiti, a ne javni interes i ne rastjerava gospodarsku omaglicu.
Izbori će pokazati kome je bio “mozak na paši”!