Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mons. Puljić: Volio bih da sljedeći papa bude kombinacija Benedikta XVI. i Ivana Pavla II.

Autor: Suzana Bandić

10.02.2013. 23:00
Mons. Puljić: Volio bih da sljedeći papa bude kombinacija Benedikta XVI. i Ivana Pavla II.

Foto: Zvonko KUCELIN



Ja sam imao svojeg favorita kad su se birala četiri posljednja pape, ali nikada nije bio izabran baš moj favorit. No, svaki je na svoj način bio osoban – mons. Želimir Puljić


Sve nas je to iznenadilo i potreslo. Osjećamo se izgubljenima. Ja sam s velikim iznenađenjem primio tu vijest i odmah je krenuo provjeriti. Na vatikanskim stranicama nije bilo ničega, ali sam na vatikanskoj televiziji taman naletio na izvještaj o tome. Strašno nam je značio papa kakav je Benedikt XVI. bio, i kakav još uvijek jest, kao osoba i kao veliki lider. Pogođeni smo, iako je on još 2010. naznačio da bi to mogao učiniti – rekao je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj u povodu iznenadne Papine ostavke. Nadbiskup Puljić je podsjetio kako je posljednji papa koji je odstupio bio Celestin te pojasnio da je taj postupak predviđen kodeksom kod kojeg je važno da papa koji to čini nije pod pritiskom. Nadbiskup Puljić je ispričao kako se sjeća konferencije za medije 2010. godine na kojoj je odgovarajući na novinarsko pitanje je li opterećen zbog tadašnjih velikih afera u Crkvi i oko Crkve on možda razmišljao o povlačenju.
– Odgovorio je, a u odgovoru se vidio i njegov karakter. Ne smije se pobjeći kad je opasnost velika i kad je pritisak velik. U takvom trenutku treba ustrajati i izdržati tešku situaciju. Papa je novinaru tada dao odgovor: “Sad se ne povlačim”. Ali kad papa dođe do jasne spoznaje da psihički, fizički i duhovno više ne može ispunjavati svoje obveze, onda mu to postaje i dužnost – rekao je Puljić pojasnivši da papa Benedikt XVI. nije bolestan već da je svoj odlazak najavljen za 28. veljače obrazložio svojom poodmaklom dobi zbog koje više ne može odgovoriti na izazove koje mu postavlja dužnost Petrovog nasljednika. Upitan zna li se već ime njegova nasljednika nadbiskup je odgovorio:
– Teško ćemo znati tko bi mogao biti nasljednik Benedikta XVI. Ja sam imao svojeg favorita kad su se birala četiri posljednja pape, ali nikada nije bio izabran baš moj favorit. No, svaki je na svoj način bio osoban. Ivan Pavao I. bio je papa samo mjesec dana, Pavao VI. bio je povučen, intelektualac koji je patnjom, rekao bih, spašavao ugled Crkve i bavio se vjerom. Volio bih da sljedeći papa bude kombinacija Benedikta XVI. i Ivana Pavla II. – rekao je Puljić osvrćući se na Ivana Pavla II. koji je, kako je kazao, bio showman, putnik i borac, a u studentskim danima glumac i pjesnik.
– On je zaista u ovaj svijet unio nešto što nitko prije njega nije, ali ni Benedikt XVI. nije bio ništa manje aktualan, ni prisutan. Nisam pesimista da neće doći neki koji će na svoj način, nekim svojim stilom, nastaviti ono što su njegovi prethodnici radili – zaključio je mons. Puljić.


Poniznost i veličina




– Treba biti velik da bi odstupio pa makar to bilo zbog tjelesne slabosti. Ostat će u sjećanju kao hrabar i strašno velik papa. On se nije povukao kad su bile u pitanju teškoće, već sada, kad su u pitanje došle njegove fizičke teškoće. Rekao je: “Ja ne mogu više,” i to je sasvim korektno. Osobno žalim, ali i prihvaćam tu odluku koja odaje njegovu veličinu i njegovu poniznost – rekao je Puljić dodajući kako se iz Papina postupka zrcali njegova narav, a koju, naglasio je, nije odlikovala strogoća zbog čega su ga nazivali “Božjim rottweilerom” već upravo suprotno – poniznost i veličina.


Početkom ožujka kardinali će birati novog papu


– Najsretniji bih bio da novi papa, čije imenovanje očekujemo do konca ožujka, bude u duhu Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., neka kombinacija – rekao je mons. Želimir Puljić kazavši kako sada slijedi vrijeme “sedie vacante” odnosno “prazne stolice”, te da će se Papa povući u Castel Gandolfo, a nakon toga vratiti u samostan u Vatikanu gdje će imati osiguran prostor za življenje.