Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

LAG-ovi će odlučivati o raspodjeli do 5 milijuna eura

10.02.2014. 23:00
LAG-ovi će odlučivati o raspodjeli do 5 milijuna eura


Na adresi Šetalište kneza Branimira 2 u Biogradu od ranog jutra počinje djelovati tim mladih i obrazovanih ljudi pod vodstvom Ivana Čupića. Radi se o ekipi iz Lokalne akcijske grupe Laura, jednoj od najučinkovitijih na prostoru Hrvatske kada je riječ o realiziranju nacionalnih i EU projekata.
– LAG-ovi su udruge kojima je prioritet ruralni razvoj. Kad se kaže ruralni razvoj svima je prva asocijacija poljoprivreda, ali to je puno širi pojam. Ruralni razvoj je ako se i u nekoj općini napravi vrtić, urede javne površine, izgradi komunalna infrastruktura, potakne malo poduzetništvo. Naša primarna zadaća danas je savjetodavna za sve stanovnike, poslovne subjekte, udruge, lokalne zajednice, na našem prostoru. Na primjer, nositelj OPG-a čuje za neki natječaj dolazi kod nas i u zajedničkom razgovoru vidimo može li on zadovoljiti uvjete za javljanje na njega. Ukoliko zadovoljava uvjete onda mu u skladu s našim mogućnostima pomažemo ili ga usmjeravamo dalje. Uz to radimo projekte za sebe, za nekog trećeg ili u suradnji s drugima, kaže Čupić te na praktičnom primjeru pokazuje funkcioniranje LAG-a:
Prava uloga LAG-ova bit će vidljiva u drugom proračunskom razdoblju, kada bi oni trebali odlučivati o dodjeli EU sredstava prema LEADER principu, odnosno sufinanciranju manjih projekata na svom području, kako funkcioniraju LAG-ovi u drugim članicama zemalja EU.
– Za naredno proračunsko razdoblje se planira da će LAG-ovi odlučivati o raspodjeli do 5 milijuna eura, koje će putem svojih natječaja sufinancirati manje projekta javnog, civilnog i privatnog sektora na svom području, kaže Čupić.