Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

11. 2. – Dan europskog broja 112

10.02.2017. 23:00
11. 2. – Dan europskog broja 112


I danas kad obilježavamo ovaj Dan jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe, trebamo zahvaliti i odati priznanje svim ljudima koji čine žurne službe jer puno je situacija u životu kada nam treba njihova pomoć. Mišljenja sam kako i dalje trebamo raditi na tome da uspostavimo jedinstveni sustav koji bi ih objedinio i što bolje koordinirao, ali i financirao. Neke od tih službi mi financiramo ili sufinanciramo i to ćemo raditi i dalje – rekao je, između ostalog, zadarski župan Stipe Zrilić jučer, na svečanom prijamu u Domu Županije, gdje je primio djelatnike Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, pripadnike žurnih službi i pripadnike operativnih snaga sustava civilne zaštite s područja Zadarske županije, a u povodu njihova Dana koji se svake godine obilježava 11. veljače i u Republici Hrvatskoj.
Naime, danas – 11. veljače obilježava se Dan jedinstvenog europskog, telefonskog broja za hitne službe 112 u svim zemljama članicama EU-a. Sustav 112 u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 2005. godine, a osnovna zadaća mu je prijem svih hitnih poziva na broj 112 – jedinstveni europski broj za sve hitne situacije na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša.
– Taj je broj dakle, uveden još 2005., a pet godina nakon toga Vijeće Europske unije donijelo je Deklaraciju da se upravo 11. veljače, zbog svojevrsne igre brojki, obilježava kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, i to najviše zbog inozemnih gostiju tijekom ljetnih mjeseci koji putuju cijelom Europom. Do sada od uvođenja ovog jedinstvenog broja i u Republici Hrvatskoj bilježili smo nekih 20-ak posto namjenskih poziva na taj broj,a nakon 12 godina, taj je postotak narastao na 61,3 posto namjenskih poziva. Najviše poziva zaprimi Hitna medicinska pomoć, potom PU zadarska, pa vatrogasci… Najviše je poziva uvijek, svakoga ljeta, tijekom turističke sezone – iznio je kratko svoja iskustva pročelnik zadarskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Siniša Filipović.