Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Duhovni pokreti i zajednice u Crkvi dio su Nove evangelizacije

Autor: Ines Grbić

10.03.2009. 23:00
Duhovni pokreti i zajednice u Crkvi dio su Nove evangelizacije

Foto: Zvonko KUCELIN



Budući da su se u Zadarskoj nadbiskupiji u zadnje vrijeme postavljala neka javna pitanja o djelovanju neokatekumenskog puta, mons. Prenđa poručuje da mu je dužnost, kao pastiru Nadbiskupije reći da ne smije i ne može isključiti ili zanemariti nijedan u Crkvi priznat i prikladan put evangelizacije i katehizacije


Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa uputio je korizmeno pismo svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima. Budući da su se u Zadarskoj nadbiskupiji u zadnje vrijeme postavljala neka javna pitanja o djelovanju neokatekumenskog puta, mons. Prenđa poručuje da mu je dužnost kao pastiru nadbiskupije reći sljedeće: “Kao biskup mjesne Crkve ne smijem i ne mogu isključiti ili zanemariti nijedan u Crkvi priznat i prikladan, put evangelizacije i katehizacije. Na mene, kao biskupa mjesne Crkve, spada različitim crkvenim zajednicama i pokretima dati dopuštenje za njihovo djelovanje u skladu s odlukama rimskih papa. Poznato je da nijedan pokret i zajednica ne mogu djelovati u Crkvi ako nisu odobreni. Stoga sam odobrio rad svih nazočnih pokreta u nadbiskupiji. Moja zadaća je također bdjeti nad njihovim djelovanjem i pomagati im da radom u župama doprinesu duhovnom bogatstvu cijele nadbiskupije. Duhovni pokreti i zajednice ponuđeni su župnicima kao pomoć u djelovanju župe. I hrvatski biskupi su župu nazvali zajednicom zajednica u kojoj se trebaju vidjeti znakovi kršćanskog života. To znači da su prihvatili novu stvarnost u životu Crkve. Pokrete i zajednice želim potaknuti da budu uvijek vjerni svojim karizmama koje je odobrila Crkva, a poslušni biskupu kojem su odgovorni za svoj rad. Neka zajednice budu otvorene redovitom pastoralu u župi, spremne na suradnju sa župnicima u duhu poštovanja i poniznosti. Župnicima upućujem poziv: ako osjete da im pokreti mogu pomoći, neka izaberu ono što drže najprikladnijim za svoje župe. Jer župnik je pastir koji je pozvan biti otvoren inicijativama i pastir za sve u svojoj župi, otvoren svima svojom pastirskom revnošću. Vjernike koji nisu u pokretima potičem da imaju širinu i dobrohotnost u prihvaćanju novih stvarnosti u župama. Svi osjećamo ovog trena u nadbiskupiji da nema mjesta etiketiranju, omalovažavanju ili klevetama karizmi, pojedinih njihovih članova ili bilo koga u župama. Svi su pozvani na uzajamno poštovanje među karizmama i pojedincima, među svećenicima i laicima. Mora se također izbjeći sablazan malenih u mjesnoj Crkvi” poručuje mons. Prenđa i poziva da vladaju sloga i ljubav između svećenika i laika.
Nadbiskup Prenđa podsjeća da je Krist poslije Drugog vatikanskog koncila Crkvi dao novi polet u navještanju evanđelja nastankom novih zajednica i pokreta. Pape našeg vremena, Pavao VI., Ivan Pavao I., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. često su govorili o Novoj evangelizaciji koje su dio pokreti i zajednice u Crkvi. U Katoličkoj crkvi s dopuštenjem i poticajem papa i dopuštenjem biskupa djeluje više od 120 različitih zajednica i pokreta, a u Zadarskoj nadbiskupiji njih 19. “Sve te zajednice i pokreti odobreni su od Crkve. Zajedničko svima su isti, dobri plodovi: obraćenje, sakramentalni život, kršćanski pogled na brak i obitelj, rast duhovnih zvanja, odgovornost za Crkvu, misijski polet, skrb za potrebne, siromašne i ljude na rubu društva”, poručuje mons. Prenđa, definirajući stvarnost pokreta kao navještaj uvijek istog evanđelja, novim žarom i novim načinom, čovjeku našeg vremena, zavedenom novim naukama, materijalizmom i ponudama različitih religija i istočnih kultura. S druge strane, Duh Božji u naše vrijeme potiče u Crkvi nove oblike naviještanja evanđelja svijetu, ali su poticaji Duha upućeni i samim vjernicima u Crkvi za njenu trajnu obnovu.