Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Branitelji to nisu zaslužili

Autor: Katina Vrsaljko

10.03.2010. 23:00
Branitelji to nisu zaslužili


Bilo nam je zajamčeno da se u braniteljske mirovine neće dirati, tako da mislim da branitelji to neće tako jednostavno prihvatiti, rekao je Željko Perić, predsjednik HVIDR-e Zadarske županije
Kako pišu neki mediji, sljedeće Vladino rezanje troškova past će na leđa povlaštenih umirovljenika. Da bi se smanjili proračunski rashodi, priča se da će Vlada smanjiti povlaštene mirovine u svim kategorijama za 10 do 15 posto, čime bi mogla uštedjeti oko milijardu kuna. Kako se moglo čuti, prosječna povlaštena mirovina u Hrvatskoj iznosi 3.891 kunu, a među kategorijama su i branitelji čija prosječna mirovina iznosi 5.637 kuna.
Iako ova odluka nije službeno potvrđena, zadarski branitelji nikako ne pozdravljaju takvu mogućnost.
Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kaže da još nemaju generalni stav o ovoj odluci s obzirom da nije službena.
– Svakako ta vijest nije ugodna i među braniteljima se uvijek nerado prihvaća. Već smo jednom pregrmjeli smanjenje mirovine prošle godine, pa se može čuti da neki već govore da će opet popustiti Vladi. Ipak, sigurno će biti nezadovoljstvo s još jednim kresanjem mirovina, kazao je Martinac koji je ujedno i potpredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji.
Ovakve priče su naišle na nezadovoljstvo i u HVIDR-i Zadarske županije.
– I ja sam takve najave tek čuo i dok ne budu službene i dok se ne konzultiram s članovima, ne bih to puno komentirao. Bilo nam je zajamčeno da se u braniteljske mirovine neće dirati, tako da mislim da branitelji to neće tako jednostavno prihvatiti, rekao je Željko Perić, predsjednik HVIDR-e Zadarske županije.
Vitomir Burčul, predsjednik HVIDR-e Donat iz Zadra vjeruje da do smanjivanja mirovina ne bi ni došlo da državna administracija nije dopustila da u isti koš s njima uđu i oni koji to ne zaslužuju.
– Svijesni smo da u svakom žitu ima kukolja. Tako su se i među branitelje provukli neki kvazibranitelji, što treba jedno od drugog odvojiti. Ima branitelja koji su boravili na prvoj crti bojišnice, koji su ranjeni, ozlijeđeni i njihove mirovine se ne bi smjele dirati, rekao je Burčul i istaknuo da bi upravo zato volio da se objavi registar branitelja.
Ako se mirovine smanje svim braniteljima, oni će, kako kaže Burčul, burno reagirati.
– Branitelji su kategorija ljudi koji nisu kalkulirali kad su sa svojim tijelima išli braniti svoj dom, obitelj, grad, zemlju. Oni su zaslužni za stvaranje ove države, ali nisu krivi za stvaranje ovakve države koja na njihovim leđima krpa rupe u proračunu, zaključio je Burčul.