Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Optuženi: “Nisam kriv i nikad nisam bio nacionalist”

Autor: Minja Gugić

10.03.2010. 23:00
Optuženi: “Nisam kriv i nikad nisam bio nacionalist”

Foto: Zvonko KUCELIN



Janković je u svojoj obrani naglasio kako nikad nije bio na području Zemunika i Jagodnje te kako nikad nije pucao po ničijim kućama. Suđenje se nastavlja u petak završnim govorima obrane i optužbe nakon kojih se očekuje i izricanje presude
Nikad nisam bio na području Zemunika i Jagodnje i nisam kriv. Nisam pucao po ničijim kućama. Istražni sudac mi je tada rekao da priznam djelo jer ću biti kažnjen minimalnom kaznom i transportiran u Srbiju. Nikad nisam bio nacionalist i ne dijelim ljude prema nacionalnosti – rekao je jučer, između ostalog u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zadru 37-godišnji Nedeljko Janković.
On se optužnicom tereti za kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg, Jagodnje Donje i ostalih mjesta Ravnih kotara tijekom listopada i studenog 1991. godine.
Prije nego što je Janković iznio obranu pred Sudskim vijećem kojim je predsjedala Dijana Grancarić, saslušana su još nekolicina svjedoka, uglavnom mještana Jagodnje Donje od kojih nitko nije prepoznao, a niti teretio Jankovića, osim svjedoka Ljubomira Žarkovića koji je ostavio otvorenom mogućnost da bi optuženi mogao biti Nedeljko Janković.
– Visina, stas, sve liči na njega. Godine su prošle, no 80 posto sam siguran da je to ta osoba. Bio bi ti grijeh puno manji da priznaš, lakše i tebi i meni – obratio se Ljubomir Žarković optuženom Jankoviću, nakon što ga je dobro odmjerio i pogledao.
I ovaj put suđenje su u ulozi promatrača pratili predstavnici nevladinih udruga, Semina Lončar iz Centra za razvoj demokracije, ali i voditelj zagrebačkog Ureda OESS-a. Unatoč jučerašnjim vremenskim nepogodama iz Slovenije je uspjela doputovati i Jankovićeva supruga.
A, on je podsjećamo, 12. kolovoza prije dvije godine uhićen upravo u Sloveniji temeljem tjeralice Županijskog suda u Zadru, a potom je u travnju prošle godine i izručen pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.
Janković se još na prvoj raspravi održanoj 11. prošlog mjeseca izjasnio kako se ne osjećam krivim, a njemu se optužnicom stavlja na teret da je kao pripadnik “180 motorizirane brigade u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako stoji u optužnici, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva”.
Od dana uhićenja, Janković se nalazi u pritvoru zadarskog Istražnog centra.
Suđenje se nastavlja u petak završnim govorima obrane i optužbe te se očekuje i izricanje presude.