Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

U Županji će se prelomiti

Autor: Andrija Prović

10.03.2010. 23:00
U Županji će se prelomiti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako dobijemo Županju, onda ćemo najvjerojatnije i ostvariti plasman u Premijer ligu – smatra Peša
Pred rukometašima iz Mocira jedan je od ključnih ovosezonskih dvoboja. U subotu putuju u goste šestoplasiranoj Županji, a spomenuti je susret prilika Zadranima da već u 18. kolu pokucaju na vrata toliko željene Premijer lige. Što njegov sastav očekuje u srazu sa Slavoncima, odnosno u nastavku prvenstva, upitali smo Josipa Pešu, srednjeg vanjskog “plavih” koji je ove sezone bio Palekina “Katica za sve”. U jesenskom dijelu prvenstva Peša se tako našao u ulozi pivota, nerijetko ga vidimo i na vanjskoj poziciji, dok je, zamijenivši Vidovića i Miletića, u posljednjim utakmicama vrlo dobro odradio i obrambene zadaće.
– Igram tamo gdje me trener postavi. Iako sam u prvom dijelu prvenstva više sudjelovao u ofenzivnom dijelu, ne bunim se. Moja igra i igra suigrača treba biti podređena kolektivu i našem zajedničkom imperativu – ulasku u Premijer ligu – mišljenja je 25-godišnji svestrani rukometaš.
Peša i suigrači više su nego uvjerljivo nadigrali Prelog i Đakovo, no, 18. kolo ponudit će im kudikamo opasnijeg suparnika. Županja je odlična momčad koja za vodećim trolistom zaostaje tek četiri boda.
– Svjedoci smo koliko je ove sezone liga izjednačena. Kao primjer mogu poslužiti naš poraz u Umagu, ili onaj Gorice u Kaštelima. Međutim, momčadi koje žele do vrha, moraju pobjeđivati. To se odnosi i na naše sljedeće gostovanje u Županji. Ta nam utakmica znači jako puno. Ona je za nas najvjerojatnije prijelomna budući da će se do dvoboja sa Senjom dosta toga iskristalizirati. Ako dobijemo Županju, onda ćemo najvjerojatnije i ostvariti plasman u Premijer ligu.
No, kako u spomenutom dvoboju kapitalizirati ambicije Zadrana?
– Moramo poraditi na još bržoj tranziciji te s dosta polukontri i kontri doći do lakih golova. Smatram da je za obranu od njihove odlične vanjske linije najprimjerenija duboka 3-2-1 ili 5-1 zona.
Za pretpostaviti je da Peša vidi svoju momčad kao najizglednijeg kandidata za odabrano društvo 16 klubova. Stoga, zanimalo nas je na koga računa kao drugog putnika u viši rang.
– Kako su se stvari razvijale, svi smo mislili da će to biti Crikvenica, no, naglasak bih sada stavio na Goricu, premda se nikad ne zna. Crikvenica polako posustaje, pretpostavljam zbog problema s financijama koje su u cijeloj situaciji itekako bitan čimbenik.


Peša, Buovac i Jerak


U lipnju 2004. godine, rukometaši tadašnje Zadar Eve nakon tri kvalifikacijska turnira uspjeli su izboriti ulazak u Prvu rukometnu ligu. Josip Peša je uz Ivana Buovca i Nina Jeraka jedini preostali član te generacije, a trener Roko Paleka 2004. bio je pomoćnik Miroslavu Čačiću. Njima treba pridodati i Kristijana Brkljaču koji nije nastupao u kvalifikacijama, ali je bio u fokusu prve momčadi. U Prvu ligu su se vratili nakon ispadanja 1997., odnosno nakon sedam godina. Zadarski prijatelji rukometa ove se godine nadaju skraćivanju ciklusa.




 


Ozljeda Nina Jeraka


Nino Jerak, rukometaš Zadar Slada, u 35. minuti subotnjeg dvoboja s Đakovom zadobio je neugodnu ozljedu koljena koja bi ga, pribojavaju se u Mocirama, opet mogla na duže vrijeme udaljiti s parketa. Podsjetimo, Jerak je prije 15 mjeseci zbog ozljede križnih ligamenata operirao već spomenuto koljeno, a radi li se o obnavljaju stare ozljede, pokazat će magnetska rezonancija čiji se rezultati očekuju danas. Prema Jerakovim riječima, koljeno ga još uvijek boli, posebno pri pokušaju savijanja, a ni sam nije siguran radi li se i u ovom slučaju o ligamentima.