Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četiri sata hoda i molitve

10.04.2011. 22:00
Četiri sata hoda i molitve


Križni put je središnji događaj za susret mladih sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u apostolskom pohodu Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, u povodu Nacionalnoga susreta katoličkih obitelji pod geslom Zajedno u Kristu. Sveti Otac vas poziva 4. lipnja na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića gdje će se održati susret s mladima, pozvao je don Zdenko Dundović nazočnu vjerničku mladež


Tisuću sudionika tijekom Križnog puta  mladih Zadarske nadbiskupije hodalo je u subotu ravnokotarskim cestama od Zemunika Donjeg, Goleša i  Suhovara do Poličnika, na  relaciji dugoj 20 kilometara.  Uz sudjelovanje svećenika,  mladeži, mladih obitelji, djece i ponekih starijih osoba iz  Zemuničkog dekana (župe  Zemunik, Briševo, Galovac,  Gorica-Raštane, Murvica,  Poličnik, Suhovare, Škabrnja,  Visočane), Zadra, Benkovca,  Ražanca i drugih svi zajedno  su sudjelovali u molitvi, žrtvi,  predanju i razmišljanjima o  otajstvu Kristove muke i njezinih poruka za svakodnevni  kršćanski život.
– Križni put mladih Zadarske nadbiskupije jedan je  od središnjih priprava za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 2012. godine  održati u Sisačkoj biskupiji,  rekao je pred početak uvodne  molitve povjerenik Nadbiskupijskog ureda za mlade  don Zdenko Dundović, župnik Zemunika, u punoj župnoj crkvi Kraljice Mira –  kraljica Hrvata u Zemuniku  Donjem.
Priprema za susret s  papom u Zagrebu
– Križni put je središnji  događaj za susret mladih sa  Svetim Ocem Benediktom  XVI. u apostolskom pohodu  Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, u  povodu Nacionalnoga susreta  katoličkih obitelji pod geslom  Zajedno u Kristu. Sveti Otac  vas poziva 4. lipnja na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića gdje će se održati susret s mladima, pozvao je don  Zdenko nazočnu vjerničku  mladež.
Uz snažne meditacije i molitve koje potiču na dubinsko  preispitivanje nakon prve postaje Križnog puta u župnoj  crkvi križ su prvi ponijeli  mladi Zemuničani Josip Dragaš i Ante Bilosnić, vidno  radosni što je Zemunik i  Zemunički dekanat prvi put  domaćin Križnog puta mladih.
– Isus je progovorio i vama  koji ste pošli na ovaj naš  križni put. Progovorio je preko vaših župnika, roditelja ili  prijatelja da ga nasljedujete,  da i vi uzmete svoj križ i  posvjedočite onu ljubav prema Bogu i bližnjem koju nam  je On pokazao, poručio je u  uvodnoj molitvi don Zdenko  budući da je naglasio kako su  došli ovdje zajedno hodati s  Isusom koji nosi križ.
– Ne nosi On samo svoj  križ, nego i naš životni križ,  kazao je don Zdenko Dundović, glavni organizator  Križnog puta mladih Zadarske nadbiskupije.
Molitveni žamor  mladih
Na svih 14 postaja od zemuničke župne crkve Kraljice  Mira – kraljica Hrvata do  župne crkve Sv. Nikole u  Poličniku molilo se za mlade,  da se oslobode raznih poroka  današnjice, ali isto tako i za  mlade obitelji, njihovu čvrstoću, zajedništvo. I nebo im  je bilo naklonjeno, imali su  prelijep proljetni sunčan  dan.
– A molitva je zajednička.  Ne sluša se samo predmolitelj, već na svakoj postaji  zajedničko moli pa je u svakom mjestu odjeknuo molitveni žamor mladih,  ushićeno nam govori Ivana iz  Poličnika osvrnuvši se na 10  Božjih zapovijedi, koje su  mladi već razmatrali tijekom  križnog puta, kazala je kako  one služe kao stup ljudske  etike i morala.
– Grešnike ne treba  osuđivati, nego činiti onako  kako to čine Bog i Isus:  oprostiti im i pomoći da  postanu boljim ljudima. Čovjek može biti u nutrini radostan samo ako radost dijeli  s drugima i drugima pomogne da je dožive, naglasila  je.
Hodalo se kroz mjesta koja  nisu na glavnim prometnim  pravcima, pa većina mladih  nikada u njima nije ni bila.  Žitelji ovih ravnokotarskih  sela izašli su na ulice i s  čuđenjem promatrali nepreglednu kolonu govorivši kako  nikada nisu vidjeli toliki broj  mladih na okupu, jer se njihova mladost sve do prije nekoliko godina i svojevrsnog  komunalnog i infrastrukturnog “booma” na ovim prostorima uglavnom selila u  gradske sredine i napuštala  rodni kraj.
– Postajemo sposobni gledati stvarnost Božjim očima,  prepoznati Boga i njegovo  djelovanje u ljudima oko nas,  navodi Iva iz zadarske Katoličke karizmatske zajednice  “Apostoli krvi Kristove”.
Makar pomalo fizički iscrpljeni po subotnjem “zvizdanu” mladi su ponovno pokazali da znaju i mogu.
– Mlada osoba iza sigurnog  zaposlenja i svakodnevnog  života uvijek traži nešto više.  Bog je život i zato moramo  pustiti da nas on vodi do  kraja, vjerovati njemu, rekao  je Željko iz Ruplja.
Po završetku više gotovo  četverosatnog Križnog puta  sudionici i njihovi domaćini  predvođeni župnikom don  Zvonimirom Čorićem u Poličniku nastavili su druženje  uz prigodnu okrepu.