Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Orijentacijski đir Poluotokom za najmlađe

10.04.2011. 22:00
Orijentacijski đir Poluotokom za najmlađe


U okviru Županijskih dana, a u povodu  Svjetskog dana zdravlja, u  subotu je održana akcija  “1.000 koraka kroz 1.000  ulica” na kojoj je sudjelovalo preko stotinu djece s  roditeljima. Radi se o orijentacijskom kretanju za  djecu do 7 godina koje je  drugu godinu zaredom sa  Zadarskom županijom organizirala Udruga za sportsku rekreaciju Loptica Zadar.
Na startu, na Narodnom  trgu, djeca su dobila majice  i brojeve te kartu rute na  kojoj su ucrtane kontrolne  točke koje trebaju pronaći,  sve obići i doći do cilja zajednički učeći o znamenitostima svoga grada.
Krenuvši s Narodnog trga  obišli su crkvu Sv. Šime, volat  kod mosta, crkvu sv. Petra i  Andrije Starog, crkvu Sv.  Krševana, Park Gospe od  zdravlja, Poljanu Ivana Pavla  II., crkvu Sv. Marije, zgradu  suda, crkvu Sv. Mihovila i  Gradsku ložu. Na svakoj kontrolnoj točki su dobivali potvrdu, a na nekima su djecu  čekala i prigodna iznenađenja.
Na cilju na Narodnom trgu  djeca su se okrijepila vodom i  jabukama, sve u zdravom tonu, kao što i glasi moto akcije  “Do zdravlja zajedno”.
Po dolasku na cilj petogodišnji Roko Lukić nabrojao  nam je većinu znamenitosti  koje je prošao s majkom.
– Najljepša mi je Sv. Marija.  Sretan sam što smo došli  među prvima. Baš bih volio da  opet bude ova utrka. Ovo vam  se zove orijentacijsko trčanje,  rekao je informirani Roko.
 Na ovoj utrci sva su djeca  bila pobjednici. Za trajnu uspomenu su dobili diplome, a  od Policijske uprave zadarske  dobili su i “krijesnice”.
– Dijelimo djeci krijesnice  kako bi bili uočljiviji i tako  sigurniji kao pješaci u prometu. Ova akcija već postaje  tradicionalna, a dobra je za  sigurnost djece jer razvijaju  motoričke i orijentacijske sposobnosti koje su im potrebne  za snalaženje u prometu. Posebno u vrijeme kada su djeca  stalno u zatvorenom prostoru,  za računalima… Tako je roditeljima i teže pustiti ih da  samostalno sudjeluju u prometu. Ovo je još jedna u nizu  preventivnih aktivnosti Prometne policije. Uz to održavamo predavanja po vrtićima i  školama, a ušli smo i u Vladin  projekt kojim se nastoji uvesti  predmet promet u škole, rekla  je Silvija Gulan, djelatnica za  prometnu preventivu u Postaji prometne policije Zadar.
Ana Miočić, koja je zajedno  sa suprugom Marinkom osnovala Udrugu Loptica, kaže  da im je veliko zadovoljstvo  organizirati orijentacijsko  trčanje za djecu.
– To je krasan sport u kojem  djeca razvijaju maštu, koordinacijske i aerobne sposobnosti. Ovdje uče i o znamenitostima svoga grada, motivirani su da pronađu kontrolne točke i na kraju, kada  uspiju, jako su zadovoljni. Također, sretni smo što su roditelji osviješteni i prepoznaju  važnost sporta u životima  njihove djece. A i veseli nas  što smo s ovom akcijom izvukli barem 200 ljudi iz kuća i  oživjeli Poluotok, rekla je  Miočić.
Nakon uspješnog kretanja po Poluotoku i zajedničkog fotografiranja s diplomama i ponosnim roditeljima, zadovoljni, ali pomalo umorni od orijentacijskog kretanja, sudionici  su se orijentirali na odmaranje na proljetnom suncu.