Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ulazak u svijet robotike i programiranja

10.04.2016. 22:00
Ulazak u svijet  robotike i  programiranja


– Croatian Makers liga je natjecanje u kojem se programiraju roboti i ocjenjuje koliko se učenici dobro snalaze u rješavanju problema poput praćenja crte, pronalaženju izgubljenog prijatelja ili izbjegavanju prepreka, objašnjava Vasiljevski
Osnovna škola Sv. Filip i Jakov ravnateljice Gordane Kurtov stalno je ukorak sa svjetskim trendovima, suvremenim  obrazovanjem i novim izazovima. Jedna je od odabranih škola unutar  Croatian Makers lige koju je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i  inovativnost mladih (IRIM).
Radionice četvrtkom
– Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a svi sudionici dobili su potrebne robote, bit je odgovora učitelja Marina Vasiljevskog i Ljiljane Kadija Pulić.
Pojednostavljeno, učitelj Marin i učiteljica Ljiljana zahvaljujući prijavi  škole na projekt Croatian Makers lige dobili su pet robota u vrijednosti  oko 3.700 kuna i organizirali sekciju robotike.
– Radionice su četvrtkom šesti i sedmi školski sat. Obuhvaćeni su  učenici od četvrtog do sedmog razreda, zadovoljno će matematičar Marin i informatičarka Ljiljana.
Prethodno je profesor matematike Marin Vasiljevski za vrijeme slobodnog vremena, tijekom proljetnog odmora, bio na edukaciji, radionici  robotike.
– Croatian Makers liga je natjecanje u kojem se programiraju roboti i  ocjenjuje koliko se učenici dobro snalaze u rješavanju problema poput  praćenja crte, pronalaženju izgubljenog prijatelja ili izbjegavanju prepreka, objašnjava Vasiljevski.
Radi se o dijelu projekta Croatian Makers, koji je pokrenuo poznati hrvatski investitor i poduzetnik Nenad Bakić, a koji sad već ulazi u svoju  treću godinu.
– Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth  verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike i programiranja koji su slabo pokrivena u hrvatskom školstvu, ali omogućava i naprednije korištenje, objašnjava.
400 robota za 60-ak škola
Projektom upravlja neprofitna organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Institut je pripremio 400 robota za šezdesetak  škola i centara za rad s mladima, svakom timu po pet robota.
– Croatian Makers je najbolja inicijativa koje se uopće mogu sjetiti u  sustavu obrazovanja Republike Hrvatske, rekao je 44-godišnji hrvatski  znanstvenik Igor Rudan iz Edinburgha, u e-mailu upućenom OŠ Sv. Filip  i Jakov.
Rudan je od prije mjesec dana redoviti, najmlađi član Royal Society  (Kraljevsko društvo), britanske akademije znanosti i jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija na svijetu.
– U našoj javnosti Igor Rudan je poznat kao pokretač projekta “10.001  Dalmatinac”, u sklopu kojega je otkriveno više od 1.000 gena povezanih  s nizom bolesti, podsjeća Ljiljana Kadija Pulić.
Igor Rudan je prvi Hrvat izabran za redovnog člana Royal Society nakon Ruđera Boškovića daleke 1761. godine.
– Croatian Makers je genijalno osmišljen projekt kojim se s relativno  malim ulaganjem postiže nevjerojatno puno: veliki broj djece priprema  se za budućnost u kojoj će biti potrebno razmišljati, kodirati, automatizirati, rješavati probleme, a sve kroz igru, ističe Rudan.
Žalosno je samo, kaže, što se ovako kvalitetna inicijativa prije dvije godine razvila izvan državnog sustava, financira se privatnim novcem Rujane i Nenada Bakića, “bez ikakve reakcije ili pomoći od strane državnih  tijela, barem za sada”.
– Najmanje što bi država sada trebala napraviti je uložiti po jednu kunu na svaku kunu koju je uložila obitelj Bakić i tako pretvoriti projekt u  jedan pozitivan primjer javno-privatnog partnerstva, kao što bi se to već  odavno dogodilo u Velikoj Britaniji, poručio je Rudan.