Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski film o vampiru prikazan usred Pariza

10.04.2017. 22:00
Zadarski film o vampiru prikazan usred Pariza


Zadarski film dospio je do centra Pariza. Na Festivalu civilizacija održanom u pariškom INALCO-u, Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i kulturu, koji se održavao od 25. do 31. ožujka ove godine prikazana su dva filma, dokumentarni i igrani, doc.dr.sc. Patricka Levačića koji je na istu temu održao i dva predavanja na temu Dalmacije i veze francuskog pisca Prospera Merimeea i guslara. Uz Parižane, publika je bila međunarodna jer na ovom festivalu sudjeluju zemlje koje za Francuze nose orijentalni predznak, poput Kine, te zemalja Bliskog istoka i Balkana.
– Budući da sam doktorirao francuske putopise po Dalmaciji, zanimalo me kako se na Dalmaciju gledalo kroz fikcionalna djela. Tako sam naišao na Merimeeove Gusle, zbirku balada u kojoj spominje Zadar, o čemu se zapravo baš ništa ne zna i htio sam vidjeti na koji način se to može oživjeti, rekao je prof. Levačić, inače šef katedre za francusku književnost i kulturu na Sveučilištu u Zadru. Tako je još 2013. godine realiziran 20-minutni dokumentarni film Gusle o dalmatinskom guslaru iz okolice Skradina Dani Juriću.
– Francuski pisac Prosper Merimee 1827. godine piše zbirku balada Gusle, a u uvodnom dijelu opisuje svoj susret 1816. godine s guslarom iz Smilčića. Međutim, to je izmišljeni susret, a Merimee je guslara zamislio preko Alberta Fortisa i njegovog Puta po Dalmaciji te drugih izvora. Merimee je zamislio da mu je guslar ispričao neke balade, koje je on potom zapisao. Naš dokumentarni film bazira se na stvarnom susretu s guslarom, kojem smo pokazali Merimeeovu Baladu o vampiru Cara-Aliju (Cara-Ali le Vampire), pojasnio je Levačić naglasivši kako je ovaj projekt značajan i zbog sudjelovanja studenata na njemu i to kroz adaptaciju balade u kratkometražni 10-minutni film istomenog naziva u režiji Erika Lončara, u kojem su glumili i studenti, dok je glazbu za film skladao student preddiplomskog studija menadžmenta na Odjelu za ekonomiju Dario Vištica, koji je radio i na editiranju filma.
Projekt nastao iz čistog entuzijazma i volonterstva, profesor Levačić prijavio je na natječaj za Festival civilizacija, te je na koncu dobio poziv organizatora.
– Projekcija je održana u samom centru Parizu u velikom auditoriju INALCO-a. Publika je pokazala velik interes za naše guslare, a osobito ih je zanimalo koliko tih živućih guslara još ima. Za mene osobno, bila je to jedna mala borba protiv svega što nam donosi globalizacija. Ako se veliki Merimee divio našim guslarima, zašto i mi ne bismo barem malo oživjeli tu tradiciju, rekao je Levačić.