Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ostanak je blizu, ali…

10.05.2011. 22:00
Ostanak je blizu, ali…


Sigurno je da su “modri” favoriti u toj utakmici, ali isto tako čini se da je vrlo povoljan trenutak da im se “uzme skalp” i na lijep način završi ova i ne baš uspješna sezona. S puno hrabrosti, želje i htijenja, čak nam se čini taj san i dohvatljiv


Poraz u Splitu od  Splita. Ništa neočekivano. Uostalom igrali su trećeplasirana  momčad lige i Zadar koji drži  10. mjesto. Međutim, tko nam  može oduzeti nadu koju smo  potajno podgrijavali nadajući  se barem remiju u toj utakmici. Ako je analiziramo, prvoligaš sa Stanova i nije bio  daleko od toga, a rezultat 3:2  svjedoči da su izabranici Dalibora Zebića “bili u igri” do  zadnjeg sučevog zvižduka. Da  je Mršić u 46. minuti pogodio  gostujuću mrežu, umjesto  vratnice, tko zna što bi bilo do  kraja utakmice. Ovako, što  nam vrijedi baviti se kalkulacijama tipa “što bi bilo, kad  bi bilo”. Prošlo svršeno vrijeme.
Vratnica za  izjednačenje
U svakom slučaju valja još  jednom naglasiti da su utakmicu odredila dva rana zgoditka domaćina, i otvaranje  drugog poluvremena kada je  Zadar pogodio vratnicu, a  Split postigao gol za vodstvo  od 3:1. A prvoligašu sa Stanova ostaje još jedna šansa  da u zadnjem kolu zabilježi  barem još jedan pozitivni gostujući rezultat i to na kamenitoj Kantridi. Što se tiče  bodova Zadar je i dalje na 10.  mjestu s 34 boda, a iako je  relativno miran, ipak ne  može biti i potpuno spokojan, s obzirom da ostanak nije  i matematički potvrdio. Vrlo  je blizu, ali…
Rezultati ostalih konkurenata u borbi za ostanak Zadru su itekako išli na ruku.  Hrvatski dragovoljac je ionako već drugoligaš, ali ipak  treba naglasiti da su uspjeli  “skinuti” drugoplasirani Hajduk kojem je i drugo mjesto  postalo upitno. Sada imaju  tek dva boda prednosti pred  Splitom i nadajmo se da će se  ubrzo trgnuti, jer bi to odgovaralo i Zadru u konačnom raspletu. Pogotovo u  zadnjem kolu kada ugošćuju  Lokomotivu. Istra 1961 je uspjela osvojiti tek bod u Karlovcu i ne mogu više prestići  Zadar na ljestvici. I u slučaju  dvije uzastopne pobjede Puljana, a dva kiksa Zadrana,  imali bi jednaki broj bodova,  ali Zadar je u prednosti zbog  boljeg omjera u dvije  međusobne utakmice (2:0,  0:1). Lokomotiva, također,  nije uspjela pobijediti, odigrali su 2:2 na gostovanju kod  Slaven Belupa. Imaju 30 bodova i oni mogu dostići Zadrane na prvenstvenoj  ljestvici. Ali  nemaju baš  bajni raspored s obzirom  da najprije  dočekuju Cibaliju, a nakon toga idu u  goste Hajduku. Zagreb  ima 31 bod  kao i Šibenik,  a oba su kluba  u prošlom kolu ostvarila  remije. Šibenik je trobod  izgubio u posljednjim trenucima utakmice na Kanridi protiv  Rijeke kada  je Čulina izjednačio na 1:1.  Zagreb je u Vinkovcima  imao vodstvo od 2:0, ali je na  kraju završilo 2:2. Ni Varaždin još nije siguran s 33  boda, oni su u 28. kolu poraženi na svom travnjaku od  Osijeka i jedino im finale Hrvatskog nogometnog kupa  može izvući sezonu. Dinamo,  sljedeći Zadrov suparnik na  Stanovima, ostvario je ponovno minimalnu pobjedu i  to protiv Intera. I onda su se  skoro potukli Mamić i Halihodžić i sada se više ne zna  tko je trener “modrih”. A koga to više može začuditi kada  je Mamić u pitanju. Nikoga,  baš nikoga.
Hrabro na “modre”
Idemo vidjeti parove sljedećeg kola. Kao što smo već  naveli Zadar na Stanovima  dočekuje trenerskim ostavkama ili otkazima, uzdrmani Dinamo. Sigurno je da su “modri”  favoriti u toj utakmici, ali isto  tako čini se da je vrlo povoljan  trenutak da im se “uzme skalp” i  na lijep način završi ova i ne baš  uspješna sezona. S puno hrabrosti, želje i htijenja, čak nam  se čini taj san i dohvatljiv. Bilo  bi lijepo ponoviti 2005. kada su  Zadrani slavili protiv Dinama.  Lokomotiva će dočekati pomalo umornu Mršićevu Cibaliju. S  obzirom da je nestalo motiva u  vinkovačkim igračima teško je  za očekivati neki jači otpor u  ovoj utakmici, Ipak, nikada se  ne zna. Istra 1961 dočekuje na  svom travnjaku Slaven Belupo.  Koprivničani su svakako kvalitetnija momčad, ali Puljani  imaju puno više motiva u ovoj  utakmici. Vidjet ćemo. Zagreb  će u Kranjčevićevoj dočekati  uzdrmani Hajduk. S obzirom  na stanje u “biloj” svlačionici  “pjesnici” su u maloj prednosti.  Ipak nam se čini da bi se Hajduk mogao trgnuti i obraniti to  ugroženo drugo mjesto. Šibenik će na Šubićevcu dočekati  umorne Varaždince koji su kroz  tjedan odigrali kup utakmicu.  Domaćin je favorit u ovoj utakmici. Inter će u Zaprešiću ugostiti Rijeku. S obzirom na stanje  na ljestvici domaćinu prednost  u tom dvoboju. Split će u Parku  mladeži ugostiti fenjeraša Hrvatski dragovoljac i vjerujemo  da će još jednom pobjedom  začiniti uspješnu sezonu. I napasti drugo mjesto. Za kraj je  ostao dvoboj Osijeka i Karlovca  koji nema nikakvog rezultatskog imperativa.
 


Tko s kim do kraja za ostanak




10. ZADAR (34 boda): DINAMO, Rijeka
11. VARAŽDIN (33 boda): Šibenik, INTER
12. ŠIBENIK (31 bod): VARAŽDIN, Karlovac
13. ZAGREB (31 bod): HAJDUK, Hr. dragovoljac
14. LOKOMOTIVA (30 bod): CIBALIA, Hajduk
15. ISTRA 1961 (28 bodova): S. BELUPO, Cibalia
16. HR. DRAGOVOLJAC (23 boda): Split, ZAGREB
*Velikim slovima su označene domaće utakmice