Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otok Vir preobraziti u respektabilno turističko središte

10.05.2011. 22:00
Otok Vir preobraziti u respektabilno turističko središte


Strategija o kojoj je riječ pruža nam jednu novu viziju koja će u potpunosti u suradnji Općine, virske Turističke zajednice te našeg trgovačkog društva “Vir turizam” jednostavno otok Vir preobraziti u respektabilno turističko središte na ovim prostorima pa i šire, rekao je načelnik Kapović


U nazočnosti brojnih  Virana te gostiju jučer je u  Općinskoj vijećnici javno prezentiran dokument pod nazivom “Strategija razvoja turizma Općine Vir”. Okupljenima se na početku pozdravnim riječima obratio općinski  načelnik Kristijan Kapović,  koji je potom ukratko pojasnio razloge zbog kojih je  Općina krenula u izradu strategije o kojoj je riječ.
– Kao što je poznato orijentacija našeg budućeg razvoja bazira se prvenstveno na  turističkim resursima. Ove  smo godine bez ijednog hotela, marine, kampa i tome  slično ostvarili rekordnu dobit u turizmu od 2 milijuna  kuna. To nas je sve skupa  ponukalo da krenemo u izradu ovog dokumenta koji će  poslužiti kao temelj svim  našim zacrtanim projektima  od kojih bi buduće generacije  na otoku Viru trebale uz svoj  rad dobro i zadovoljno živjeti.  Da bi se ipak većina zacrtanog moglo i ostvariti mi  upravo u ovom vremenu uz  pomoć Zadarske županije i  države Hrvatske stvaramo  određene pretpostavke. Riječ  je o prometnici Zadar-Nin-Vir koja bi trebala  biti puštena u upotrebu 1.  lipnja ove godine, vodovodu i  kanalizaciji koji se punom  parom rade i koji bi morali  biti stavljeni u funkciju naredne godine. Strategija o kojoj je riječ pruža nam jednu  novu viziju koja će u potpunosti u suradnji Općine,  virske Turističke zajednice te  našeg trgovačkog društva “Vir  turizam” jednostavno otok  Vir preobraziti u respektabilno turističko središte na  ovim prostorima pa i šire,  rekao je načelnik Kapović.
Detaljan pregled Strategije  razvoja turizma Općine Vir, u  ime izrađivača tvrtke Horwath Consulting iz Zagreba,  okupljenima su dali Zoran  Kasum i Petra Filipović. Kasum je detaljnije pojasnio polazišne aspekte u izradi ove  Strategije, kao i temeljne postavke budućeg turističkog  razvoja Vira, dok je Petra  Filipović detaljnije pojasnila  strateške projekte. Ovim korakom posebno se ističe program revitalizacije sjeverozapadnog dijela otoka Vira  čime se podiže razina atraktivnosti otoka. Izgradnjom  cestovne infrastrukture na  tom području i stvaranjem  tzv. virskog prstena te  uređenjem atraktivnih punktova na mjestima koja imaju  prirodne i kulturno-povijesne  vrijednosti, stvorit će se dodatna turistička ponuda, zajednički je zaključak Kasuma  i Filipovića.
S aspekta tematike prostornog uređenja govorila je  ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske  županije Nives Kozulić. Pohvalila je Strategiju kao dobar  način planiranja prostora u  pogledu turističkog razvitka,  a nije ispustila spomenuti sve  probleme koje je Vir imao po  pitanju prostornog uređenja.  Istaknula je kako se tim problemima bliži kraj, a na kraju  svog izlaganja zahvalila je  načelniku Kapoviću i svim  dosadašnjim načelnicima na  dobroj suradnji.
Posljednji je govorio direktor poduzeća “Vir turizam”  Zdenko Mičić koji je istaknu  važnost poduzeća koje vodi  kao glavnog nositelja budućeg razvitka po ovoj Strategiji. U svom izlaganju je  istaknuo kako će on i njegovi  suradnici učiniti sve da mnoge pozitivne stvari iz Strategije razvoja turizma i ostvare.
Inače, prema onome što se  čulo po izloženoj Strategiji na  Viru bi se u sljedećih deset  godina trebalo ulagati po 2,5  milijuna eura godišnje kako  bi se ostvarili zacrtani projekti. Istaknuto je i to kako se  ne radi o megalomanskim  projektima, svi su istaknuli  kako bi bili zadovoljni i kada  bi se proveo veći dio projekata ako ne već sve ono što  je Strategija zacrtala.