Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vidjeli više zmija nego šparoga

10.05.2011. 22:00
Vidjeli više zmija  nego šparoga


Više sam vidio zmija nego šparoga, rekao je razočarano jedan berač s nekoliko šparoga u ruci. Kaže da su šparoge nestale već prvih dana svibnja. Na Pagu se šparoge inače beru od druge polovine ožujka do konca svibnja, a nalazilo ih se i početkom lipnja


Šparoge se na Pagu smatraju vrhunskim specijalitetom i mnogi ih rado beru, ne radi prodaje već radi pripravljanja ukusnih obroka. Međutim, ove godine se dogodilo nešto što još nije zabilježeno. Nije još ni polovina svibnja, a šparoge su doslovno pobrane, a pobrane su i na mjestima gdje ih se nikada prije nije bralo, primjerice na višim brdskim površinama.
– Više sam vidio zmija nego šparoga, rekao je razočarano jedan berač s nekoliko šparoga u ruci.
Kaže da su šparoge nestale već prvih dana svibnja. Na Pagu se šparoge beru od druge polovine ožujka do konca svibnja, a nalazilo ih se i početkom lipnja. Grmovi s bodljikavim listovima proviruju iznad nabujale livadske trave, ali na njima nema izdanaka, već samo grančice s otvrdnutim vrhovima, nepogrešivim tragovima branja. Istovremeno, na paškoj tržnici nema šparoga. Prošle se godine stručak, dovoljan za dva do tri obroka, prodavao za 100 kuna.
Na Pagu najviše šparoga ima na području Košljuna i Luna, a dosta ih ima i na livadama od Paga do Gorice. Na tim područjima šparoge su dugačke, deblje nego na brdskim površinama i ima ih u velikim količinama. No ove godine na tim mjestima nema ni traga tamnozelenim izdancima. U Pagu se šparoge uglavnom pripremaju pomiješane s tvrdo kuhanim jajima, a sve se češće koriste kao dodatak salati ili jelima od mesa. Ove je godine sezona branja šparoga završila rano, već prvih dana svibnja, što je neuobičajeno.