Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vir turizam iz gubitaka će izvlačiti novi direktor

10.05.2011. 22:00
Vir turizam iz gubitaka će izvlačiti novi direktor


S obzirom na to da nam je turizam bio i ostao glavna okosnica razvoja, odlučili smo se za gospodina Mičića i njegovo iskustvo. Boljeg rješenja nismo imali i vjerujemo da će on uz 11.000 kuna neto što će primati mjesečno uz našu pomoć i suradnju opravdati naša očekivanja, rekao je načelnik Kapović


Već prilikom utvrđivanja dnevnog reda maratonske  sjednice, oporbeni vijećnik  Šime Buškulić (HSS) je kazao  da ni saborski zastupnici ne bi  kvalitetno odradili sjednicu da  se pred njih stavi 30-ak točaka,  a da vijećnicima nikada ni materijali nisu dostavljeni na vrijeme.
Istog mišljenja je bio i nezavisni Dino Bašić, kazavši da  bi najbolje bilo da vijećnici  sve usvoje u paketu pa da idu  kući. Općinski načelnik, nezavisni Kristijan Kapović,  složio se da je dnevni red  preopširan, dodavši da on  smatra da su vijećnici u mogućnosti sve odraditi te da se  ovakve stvari događaju prije  svega jer je Vir općina koja se  ubrzanim koracima razvija i  da se iz dana u dan događaju  nepredviđene izmjene i dopune.
Poslovanje virskih tvrtki
Otvorena je rasprava o financijskom poslovanju u lanjskoj godini, a govorila je  pročelnica Ljiljana Vučetić.  Ona je istaknula da se lani u  općinsku blagajnu slilo 27,7  milijuna kuna dok su u isto  vrijeme rashodi iznosili 25 milijuna kuna.
– Proračun je realiziran sa  99,90 posto i godina je  okončana s viškom sredstava  nešto više od milijun kuna, rekla je Vučetić. O poslovanju  četiriju trgovačkih društava  Čisti otok, Vodovod Vir, Vir  održavanje i Vir turizam s posebnim osvrtom na financijski  plan i program za tekuću 2011.  godinu detaljno su govorili  njihovi direktori Željko Buškulić, Hrvoje Bašić, Ante Marasović i Marino Rukavina.
Na istu temu o poslovanju  virske Turističke zajednice,  Dječjeg vrtića Smješko te  DVD-a Vir, govorili su Šime  Vučetić, Jagoda Radović i Miroslav Glavan.
Po onome što se moglo čuti,  svi su poslovali pozitivno osim  Vodovoda Vir koji je iskazao  gubitke u visini od oko milijun  kuna te Vir turizma koji je  zabilježio gubitak od 973.000  kuna.
Uključujući se u raspravu  načelnik Kristijan Kapović je  rekao da iz godine u godinu  Vir nastavlja s povećanjem  proračuna i to uglavnom iz  vlastitih prihoda bez državnih  dotacija o čemu svjedoči ovogodišnji proračun u iznosu od  40 milijuna kuna.
Strategija razvoja  virskog turizma
– Sve što nam dade država,  dobro će nam doći. Mi moramo na osnovi svojih resursa  bazirati naš razvoj i mi smo  valjda jedina općina u našem  okruženju koju država ne dotira. No unatoč tome, sve pohvale upućujemo državi koja je  pored ostalog u izgradnju ceste Zadar – Nin – Vir (koja bi  trebala biti puštena u upotrebu  prvog lipnja ove godine) investirala 100 milijuna kuna, u  izgradnju magistralnog cjevovoda do Vira 60 milijuna kuna  te izgradnju vodovoda i kanalizacije na našem otoku  transferirala 32 milijuna kuna,  kazao je Kapović, pojašnjavajući potom vijećnicima zašto su  se odlučili na čelno mjesto virskog turizma angažirati nekadašnjeg tajnika u Ministarstvu  turizma Zdenka Mičića.
– S obzirom na to da nam je  turizam bio i ostao glavna okosnica razvoja i da u tom pogledu namjeravamo realizirati  brojne projekte kao što su hoteli, marine, kampovi, turističke agencije i tome slično,  odlučili smo se za gospodina Mičića i njegovo  iskustvo. Boljeg rješenja  nismo imali i vjerujemo  da će on uz 11.000 kuna  neto što će primati mjesečno uz našu pomoć i  suradnju opravdati naša  očekivanja i da će turistički razvoj otoka Vira  postaviti na pravi put, rekao je načelnik Kapović.
Zdenko Mičić je kazao da je sa suradnicima  izradio Strategiju razvoja turizma općine Vir koja će biti javno prezentirana.
– U vremenu od četiri  godine, do kada smo dobili rok, vjerujem da ćemo realizirati brojne projekte. Paralelno ćemo se uhvatiti sređivanja stanja u Vir turizmu koji je  iskazao gubitke. Za početak  petnaestorici zaposlenih  reducirali smo za 20 posto plaće,  rekao je Mičić.
 


AKTUALNI SAT




Nema proširenja građevinskih zona
Vijećnik Šime Buškulić (HSS) je pitao kada će se konačno otvoriti  dječji vrtić i ambulanta te zašto studenti još nisu dobili stipendije.  Nezavisnog Dina Bašića je zanimalo što se čeka s izgradnjom mrtvačnice, uređenjem groblja te rekonstrukcijom ceste od Virskog mosta  do centra Vira. Karmelo Olić (HDZ) je tražio pojašnjenje gdje se stiglo s  izmjenama i dopunama Prostornog plana.
Načelnik Kristijan Kapović je rekao da će se po pitanju dječjeg vrtića i  ambulante vijećnike pismenim putem upoznati, a što se pak tiče  stipendija one su studentima za 2009. i 2010. uredno isplaćene, dok se  za tekuću godinu prikuplja dokumentacija.
– U rujnu ćemo krenuti u izgradnju mrtvačnice i groblja. Cesta od mosta  do centra je državnog karaktera i mi smo Hrvatskim cestama uplatili  400.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Što se tiče Prostornog  plana on će biti ovdje kod nas na javnom uvidu od 18. svibnja do 1. lipnja.  Svakako moram vam svima dati do znanja da neće biti proširenja  građevinskih zona, što mnogi očekuju, rekao je načelnik Kapović.