Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od Bermuda do Londona u tri zadarska dana

10.05.2012. 22:00
Od Bermuda do Londona u tri zadarska dana


Do sada smo obišli mnoge mediteranske zemlje, ali u Hrvatskoj je nekako drugačije: blago i opušteno, onako kako nam i odgovara – kažu braća Kirkland


Na Svjetsko prvenstvo u Zadru braća Jesse i Alexander Kirkland stigla su kao 57. posada u redoslijedu najboljih jedriličara klase 49er i sa željom da barem poprave plasmane s prijašnje dvije svjetske smotre: na Bahamima su 2010. bili 60., a godinu dana kasnije u australskom Perthu 50. Natjecanje u Zadarskom kanalu po mnogima je za dvojac s Bermuda bilo prilika da naprave korak naprijed prema najboljim i kudikamo renomiranijim jedriličarskim nacijama, ali ne i više od toga. Međutim, u inat prognozerima i dosadašnjim neuvjerljivim izdanjima, Jesse i Alexander napravili su – puno više. Nakon tri dana kvalifikacijskih plovova uspjeli su kao osma posada izboriti ulazak u zlatnu skupinu, odnosno izboriti jedno od pet posljednjih mjesta koja vode na Olimpijske igre u Londonu. Veselju predstavnika otočja koje broji manje stanovnika nego Zadar u srijedu je svjedočio cijeli Vitrenjak, a i dan poslije imali su razloga za zadovoljstvo. Jučer poslijepodne neslužbeni su rezultati govorili da su na devetom mjestu u zlatnoj skupini.
– Odlično smo odradili drugi od tri plova, dok s ostala dva i nismo baš zadovoljni. Ipak, i dalje smo u sjajnoj poziciji, a do odluke tko će u borbu za odličja ostalo je još pet plovova. Trebamo ih što bolje iskoristiti jer je konkurencija ovdje u Zadru iznimno jaka. Svaki bod će biti važan, posebno jer je zlatna skupina zloglasna po tome da nikome ne prašta – naglašava Jesse Kirkland, ostavljajući manje susretljivog brata da se po izlasku iz mora pobrine za plovilo.
U čemu je tajna ovako pozitivnog rezultatskog obrata?
– Ne znam točno, ali idemo iz dana u dan, iz plova u plov… Odlučili smo boriti se i dati sve od sebe bez obzira imali loš dan ili ne. Nakon jednog plova, ma kako lošeg, u drugom ponovno imate priliku dokazati se. Također, mislim da je i jedan od razloga činjenica da je naš brod odlično pripremljen za ovdašnje uvjete – objasnit će Jesse.
Čini se da je Zadar pravo mjesto za vas dvojicu…
– Da. Ovdje se osjećamo sjajno. Ne samo zbog dobrih dosadašnjih rezultata, nego i zbog cijele atmosfere i ljudi na ovom dijelu mediterana. Do sada smo obišli mnoge mediteranske zemlje, ali u Hrvatskoj je nekako drugačije: blago i opušteno, onako kako nam i odgovara.
Može li vas ta atmosfera pogurati još dalje? Možda i do jedne od medalja?
– Možda (smijeh), vidjet ćemo. Pred nama je još mnogo posla, ali je sigurno da ćemo u preostalom vremenu dati maksimum kako bismo dogurali najdalje što možemo.
Bez obzira na konačan plasman, podvukao je naš bermudski sugovornik, Zadar će mu ostati u sjećanju kao mjesto gdje je izborio sudjelovanje na Olimpijskim igrama te dobio priliku da s još desetak sunarodnjaka ponosno predstavlja svoju zemlju.


Počela zlatna skupina




Jučer su na SP-u počela finalna jedrenja. Pavle Kostov i Petar Cupać odlično su krenuli u zlatnoj skupini, s uvjerljivom pobjedom u prvom plovu finala, što ih je lansiralo na osmo mjesto ukupnog poretka nakon deset jedrenja. Međutim, u slijedeća dva plova su se malo tražili, dva puta su bili oko 20. mjesta, tako da nakon 12 jedrenja zauzimaju 18. mjesto.
– Startali smo izvrsno s pobjedom, ali druga dva plova nismo dobro odjedrili. Svima je bilo teško, nitko nije imao konstantu dobrih ulaza, rezultati su se mijenjali stalno. Bio je vrlo zanimljiv dan u svakom slučaju – rekao je Pavle Kostov.
Australci Outterdige/Jensen zadržali su prvo mjesto i povećali svoju prednost, na drugo mjesto su stigli mladi Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke, dok su treći Francuzi Manu Dyen i Stephane Christidis. Goran Ivanković i Noa Ninčević su 66. Danas se jedre još tri plova.
Z. G.


Stipanoviću srebro na SP-u


Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u klasi Laser što se održava u njemačkom Boltenhagenu. Stipanović je prvi put u povijesti donio medalju sa Svjetskog prvenstva olimpijskog lakog samca te najavio odličnu formu uoči Olimpijskih igara u Londonu. Svjetski prvak je Australac Tom Slingsby.
Z. G.