Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priznanja za sudjelovanje na Agro Arci

10.05.2012. 22:00
Priznanja za sudjelovanje na Agro Arci


Jedni smo od rijetkih hrvatskih inovatora koji su stalno u vrhu na inozemnim sajmovima, ali smo u medijskoj blokadi, iako se o nama često piše. Prvak Ravnih kotara ima bolju poziciju i napise u novinama nego onaj tko donese zlatnu medalju iz Ženeve, kazao je Nekić


Udruga inovatora Zadarske županije jučer je dodijelila plakete svojim članovima – inovatorima i proizvođačima suvenira koji su sudjelovali na 5. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji je održan prošli tjedan u Slatini.
Između 230 inovacija iz 11 država, od pedeset dodijeljenih plaketa tri su otišle u Udrugu inovatora Zadarske županije – jedna skupna za sve sudionike, jedna za elaborat “Kuća prirodne izvrsnosti” Rade Nekića i jedna za četiri nova ulja PTO Nekić.
Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju antičkog stakla Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije čestitao članovima Udruge koji su sudjelovali na Agro Arci, ali i kritizirao organizatora sajma, svoju krovnu organizaciju.
– Odnos Udruge inovatora Hrvatske prema Udruzi inovatora Zadarske županije i prema meni je ponižavajući. Naša udruga čini oko 25 posto članstva cijele udruge, a njihov odnos prema nama nije lijep. Isto tako, odnos prema zadarskom Muzeju antičkog stakla koji je sudjelovao i samostalno i zajedno s drugim suvenirima te prema Antoniji Gospić također nije bio prikladan. Smatram da su oni zaslužili posebne nagrade. S druge strane, štandovi sa suvenirima Zadarske županije su bili među najposjećenijima na sajmu i možemo se ponositi njima, a sad putuju i na međunarodnu smotru inovacija u Iloku, rekao je Nekić.
Kako je dodao, čudno je da PTO Nekić ima preko 70 zlatnih medalja, a da niti jedna nije sa sajma u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Nekić je istaknuo i da za svoje proizvode često mora tražiti ateste od instituta koji na sajmovima ostvaruju puno lošije rezultate od njega te da njegov rad ocjenjuju nekompetentni ljudi. Svoje zamjerke Nekić je i pismeno uputio Udruzi inovatora Hrvatske.
Baš je i prošli mjesec na međunarodnom sajmu Idea Jimbolia u Rumunjskoj PTO Nekić za nova ulja i proizvode od maslinovog ulja osvojio zlatnu medalju i pobjednički pehar.
– Jedni smo od rijetkih hrvatskih inovatora koji su stalno u vrhu na inozemnim sajmovima, ali smo u medijskoj blokadi, iako se o nama često piše. Prvak Ravnih kotara ima bolju poziciju i napise u novinama nego onaj tko donese zlatnu medalju iz Ženeve. A u Rumunjskoj su naši proizvodi prošli puno strože provjere nego što se rade u Hrvatskoj, kazao je Nekić.
Ovom prilikom Nekić je objavio da je PTO Nekić pristupio Inovacijskom centru pri Veleučilištu “Marko Marulić” u Kninu te da se veseli suradnji s dekanom Veleučilišta prof. dr. Mirkom Gugićem.


Nekić bi rasparao Jokićevu plaketu




Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije, dopredsjednik Kristian Bogdanić i tajnik Ivo Marin proizvođačima suvenira podijelili su plakete za sudjelovanje na Agro Arci. Ručno rađen stakleni nakit, olovka od maslinova drveta, kamenice za ulje, suveniri s motivima zadarske arheologije ili kulturne baštine Ravnih kotara, kao i ostali suveniri Zadarske županije u Slatini su privlačili pozornost posjetitelja. Plakete za sudjelovanje jučer su dobili: Mario Pletikosić iz Zadra, Vesna Herenda iz Paga, Jagoda Bašić iz Zadra, Zavičajni muzej Benkovac i KUD Branimir iz Benkovca, Muzej antičkog stakla Zadar, Arheološki muzej Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, PTO Nekić i Rade Nekić iz Biograda, Antonija Gospić iz Zadra, Kristian Bogdanić iz Biograda i Eden Grzunov iz Murvice. Po plaketu nije došao Dušan Jokić iz Obrovca.
– Ne znam je li mi drago ili žao što Dušan Jokić nije došao jer sam od njega doživio izljev mržnje prema svemu što je hrvatsko i prema sebi samome, tako da se i pojavio, njegovu plaketu bih vjerojatno bio rasparao, rekao je Nekić.