Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sudac Josip Novak oslobođen optužbi, slučaj pred zastarom

10.05.2012. 22:00
Sudac Josip Novak oslobođen optužbi, slučaj pred zastarom


Sutkinja Iva Lovrin svog je kolegu s Trgovačkog suda, Josipa Novaka, oslobodila krivnje za nesavjestan rad u službi u nedostatku dokaza. Bračni par Ivanov koji je oštećen za 123 tisuće kuna najavio je žalbu napominjući kako neće odustati od istine i pravde ni pod koju cijenu


Josip Novak, sudac Trgovačkog suda u Zadru, jučer je na Općinskom sudu oslobođen krivnje za nesavjesan rad u službi. Općinsko državno odvjetništvo protiv Novaka je 19. srpnja 2011. godine podnijelo optužni prijedlog kojim mu se na teret stavljalo da nije na vrijeme poslao ovršno rješenje za ovršenika Dalibora Predovana svim nadležnim institucijama zbog čega je na koncu za iznos od oko 123 tisuće oštećena veleprodaja tekstila Sintex d.o.o. u vlasništvu Senije i Silvija Ivanova.
Predovan je naime, još davne 1998. godine u veleprodaji Sintex d.o.o. kupio robu vrijednu oko 32 tisuće kuna, koju po dospijeću računa nije platio. Nakon niza nesupjelih pokušaja naplate duga vlasnici veleprodaje s Predovanom su započeli sudsku bitku koja je potom na Trgovačkom sudu u Splitu okončana 29. kolovoza 2005. godine rješenjem o ovrsi u njihovu korist.
Splitski sud dopustio zapljenu Predovanove imovine
Trgovački je sud dopustio zapljenu Predovanova mercedesa te privremenu zapljenu dionica INA-e i VLDS-a, odnosno vrijednosnica koje je imao na računima kod Središnje depozitne agencije. Ovršno rješenje proslijeđeno je sucu Novaku koji ga je trebao osim strankama u postupku dostaviti još i Središnjoj depozitnoj agenciji te zadarskoj policiji, no on to do 18. prosinca 2006. godine nije učinio što je Predovan iskoristio i darovnim ugovorom već 7. rujna 2005. skupocjenu limuzinu prepisao na ime svog tada malodobnog i mentalno insuficijentnog sina. Riješio se i dionica prodavši ih u prosincu 2006. godine nakon čega je bilo jasno da se ovrha ne može provesti. Vlasnici Sinatexa koji su u međuvremenu slali dopise na adrese raznih pravosudnih institucija, a među ostalim i sucu Novaku odlučili su potom tužiti suca, a “čašu je prelilo” dopis u kojem im je odgovorio kako MUP i Središnju depozitnu agenciju nije obavijestio o ovršnom rješenju jer su oni u sudskom spisu dostavili tek dvije preslike tog rješenja umjesto pet, pa da je stoga trebalo ih naknadno umnožiti.
Nakon punih pet godina i brojnih upita Ivanovi su dočekali podizanje optužnog prijedloga protiv suca, no slučaj je ponovno zapeo i ročište se nije zakazivalo.
— cijeli članak pročitajte i tiskanom izdanju Zadarskog lista