Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trojici dilera ukupno deset godina zatvora

10.05.2012. 22:00
Trojici dilera ukupno deset godina zatvora


– Nedvojbeno je da ste heroin i smjesu za miješanje dostatnih za 500 doza i vrijednih stotinjak tisuća kuna nabavili zbog daljnje prodaje. To proizlazi i iz telekomunikacijskog vještačenja kojim je utvrđeno da ste drogu kupili od Nikole Pelića – Dijana Grancarić


Nakon što su proglašeni krivima zbog preprodaje heroina jučer su na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđeni Zadrani Mile Ivković (27) i Šime Miočić (33) te Zagrepčanin Nikola Pelić (47).
Sudsko vijeće pod presjedanjem sutkinje Dijane Grancarić Ivkoviću je izreklo kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, dok su po tri godine i deset mjeseci dobili Miočić i Pelić. U obrazloženju presude sutkinja Grancarić pojasnila je kako je Vijeće Ivkoviću umanjilo kaznu zbog njegove ranije neosuđivanosti, dobrog držanja pred sudom, djelomičnog priznanja djela i iskrenog kajanja. Ujedno mu je i ukinut pritvor u kojem je proveo deset mjeseci, odnosno od 22. lipnja prošle godine kada je zajedno s Miočićem uhićen na izlazu s autoceste nedaleko od Maslenice. Policajci su ih zaustavili u njegovu automobilu nakon čega im je on sam izručio paketić s 98,56 grama heroina kojeg je skrivao ispod upravljača svog golfa. U pretresu stana pronađeno mu je još 102,06 grama smjese za miješanje s heroinom i 108,02 grama laktoze.
– Miješanjem heroina i tzv. punila od količine pronađene kod vas moglo se pripraviti oko 500 doza pa je nedvojbeno da je ta droga bila namijenjena daljnjoj prodaji. To proizlazi i iz telekomunikacijskog vještačenja iz kojeg je sasvim razvidno da je Miočić stupio u kontakt s Pelićem i dogovorio kupnju heroina. Po njega ste se uputili u Zagreb, a on vas je navodio do Dubrave nakon čega ste otišli u njegovu kuću po drogu koja bi na crnom tržištu vrijedila oko 100 tisuća kuna – rekla je sutkinja Grancarić napominjući kako je u Miočićevu slučaju u kaznu uračunata i uvjetna osuda izrečena mu na Općinskom sudu u Zadru, jer je novo djelo počinio za vrijeme trajanja uvjetne mjere.
– Vijeće je moralo opozvati osudu u trajanju od jedne godine i šest mjeseci pa vam je izrečena jedinstvena kazna u od tri godine i deset mjeseci. To je minimum koji ste s obzirom na okolnosti mogli dobiti – pojasnila je Grancarić drugooptuženom Miočiću napominjući da je Vijeće imalo na umu njegove teške životne prilike i ovisnost. Uz zatvorske kazne Miočiću i Peliću izrečena je i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti, a Peliću, inače ocu desetoro djece, još i psihijatrijsko liječenje.
I dok će pravomoćnost presude najmlađi od trojice, Mile Ivković, čekati na slobodi, njegovi ortaci ostat će iza rešetaka.
Nikola Pelić pao je u ruke policiji mjesec i pol nakon Ivkovića i Miočića u Lepurima kod Benkovca. Policajci su u njegovu seatu sisačkih registracija tada pronašli 109,29 grama heroina, a u pretresu kuće njegova brata u Kistanjama gdje je ostavio garderobu, još 100,03 grama. Iako se Pelić branio da je drogu posjedovao za vlastite potrebe navodeći da je heroin uzimao “na nos” zbog čega je trošio i po tri grama dnevno, Sudsko vijeće mu to nije povjerovalo kao ni da Ivkovića nije poznavao od ranije, a da se s Miočićem čuo jer su zajedno robijali u Glini.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.