Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Freze, traktori, poljski putevi…

Autor: Marija Knežević

10.05.2013. 22:00


Dok vi ovo čitate, ja sam na Festivalu putovanja u Šibeniku. Ovisi u koje doba dana ste uzeli Zadarski u ruke ja ili šetam rivom, ili pijem kavu, ili slušam Stipu Božića, ili čitam Bokinog “Odiseja” ili skačem na koncertu Leta3…
Bila sam lani na prvom Festivalu putovanja i jedva sam dočekala ovaj drugi. Lanjski svibanjski posjet Šibeniku bio je prvi od tri takva posjeta u idućih nekoliko mjeseci. Drugi je bio onaj za koji do lani nismo trebali prelaziti granice Zadarske županije, Garden festival. Taj je pak prisilno zelenu petrčansku puntu zamijenio zatvorenom tišnjanskom valom.
Treći posjet šibenskom kraju bio je u kolovozu. Terraneo, urbani muzički festival u krugu nekadašnje vojarne i lani i preklani bio je vrlo uspješan, a ja ga osim po dobroj muzici i odlicnoj “vibri” pamtim i po parovima očiju brojnih Zadrana koji su se došli zabaviti u susjednu županiju.
Lani sam se još tješila JUMF-om i Metalfestom. Kao – imamo mi Puntamiku i Kapetanski, super se zabavljamo, takva muzika mi je bliža, nije da nemamo ništa… I onda dođe dvije i trinaesta. U dva tjedna saznam da nema ni JUMF-a ni metalfesta. I nema Gardena…
Ups. Što se dogodilo dok smo spavali? Šibenik je postao grad festivala, i to vrhunskih. U gorenavedenima uopće nisam navela, recimo, Međunarodni dječji festival. Lani su već počeli s brendiranjem  “festivalskog grada” i u tome im želim svu sreću. A kolo sreće (ili znanja i sposobnosti koje rijetko spominjemo) zavrtilo se još jednom i ovaj put debelo prevagnulo na šibensku stranu.
Zadar je ostao “kratkih rukava”. Grad nam je u proteklih nekoliko godina postao destinacija za turiste umirovljenike i svojevrsno “groblje slonova” za glazbenike. Natalie Cole u Zadar došla je nakon nekoliko desetljeća borbe s više od nekoliko vrsta opijata. Jose Carreras došao je nakon operacije glasnica nakon koje mu glas više nije isti, Live From Buena Vista Social Club nema nijedno zrnce veze s onima koji su ime proslavili, a UB40 proglasili su, da prostite, apsolutni bankrot samo nekoliko mjeseci nakon zadarskog koncerta koji smo platili, ni manje ni više, nego 100.000 eura! Dobro, ove godine dolazi nam Carlos Santana, i to samo 14 godina nakon izdanja posljednjeg hita, pjesme “Smooth”!
Eto, dragi moji. Računica je jasna. U Šibenik će se i ove godine slijevati rijeke djece, pisaca i putopisaca, glazbenika, a sa svima njima i gomila ljudi koja će ih doći vidjeti i čuti. Da ne bacam sol na ranu s Jollyem, reći ću samo da nam uvijek ostaje pjevanje na Višnjiku one stare “Freze traktori, poljski putevi…”