Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Potpisi za referendum o braku kao zajednici muškarca i žene

Autor: Ines Grbić

10.05.2013. 22:00
Potpisi za referendum o braku kao zajednici muškarca i žene

Foto: Ines GRBIĆ



Od danas na punktovima u središtu Zadra: Narodnom trgu, Branimirovoj obali i Kalelargi, te ispred crkvi 117 župa u Zadarskoj nadbiskupiji, započinje prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma, kako bi se u Ustavu RH brak definirao kao zajednica muškarca i žene.
Tim su se povodom u petak 10. svibnja u župnom centru na Belafuži u Zadru okupili volonteri za Zadarsku nadbiskupiju odnosno županiju, podijeljenu u devet oblasti. Županijska koordinatorica inicijative ‘U ime obitelji’ je Žana Bekavac. Njeni suradnici u užem odboru koordinatora, odgovornih za prikupljanje potpisa u Zadarskoj županiji, su Bernardo Dadić, Ivica Dundović, Darko Pedić, Ante Jergan, Šime Ćurko, Goran Fabijanić, Marko Anzulović, Neven Vuksan.
Za raspisivanje referenduma u 15 dana potrebno je 375 000 potpisa, a potpisi će se prikupljati od 12. do 26. svibnja na više od 2000 mjesta u Hrvatskoj. Potpisati mogu svi punoljetni državljani Republike Hrvatske. Na državnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali. Potpis je važeći je ako je na registriranom mjestu izjašnjavanja čitko upisano ime i prezime, MBG ili OIB te vlastoručni potpis.
– Nema se puno vremena, prevažan je trenutak i veliki posao je pred nama. Potrebno je uzeti i slobodne dane i godišnji odmor kako bi se uključili i pridonijeli uspjehu akcije. U ovome vidim važnost zbog djece, da zaštitimo svoju djecu. Seksualni odgoj je na velika vrata ušao u školu. Nemam osobno protiv homoseksualaca, ali nije prirodno da stupaju u brak i posvajaju djecu. Opasno je za psihološki razvoj djeteta da živi s dva muškarca ili dvije žene. Obitelj je temelj društva. Kad je zdrava obitelj, imamo i zdravo društvo. Ako referendum, ukoliko do njega dođe, ne uspije, znat ćemo u kakvoj Hrvatskoj živimo, kaže Bernardo Dadić, otac petero djece, u dobi od 30 do sedam godina starosti.
– Život nije to što se danas govori prema novom nacrtu Obiteljskog zakona. Primili smo život u obitelji koju svijet želi razoriti. Hvali se novi nacrt Zakona u kojem kažu kako će djeca biti zaštićena. Ako se bračni drugovi rastave, onda dijete ima pravo ostati u tom stanu do svoje 18. godine. Znači, nije problem rastava, nego hoće li dijete imati svoju sobu ili neće. Sporedna stvar. Netko je imao svoju sobu, netko nije. Kako se vrijednosti izokreću! Djeca se ne štite, nego se ubijaju na različite načine. Rastave se dijele kao da ideš s nekim na kavu. Nema lakšeg sudskog postupka, od dobivanja rastave. Za zemljišnu uknjižbu treba šest mjeseci, a rastava se brzo dobije, instant rastava, rekao je na susretu volontera “U ime obitelji” Šime Ćurko.
Referendumsko pitanje, ukoliko do referenduma dođe, glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Sve informacije mogu se pronaći na stranici www.uimeobitelji.hr. Koordinatorica Bekavac i suradnici pozivaju zainteresirane da pomognu inicijativu volontiranjem za štandom, kako bi se tijekom dana u sljedeća dva tjedna prikupljali potpisi građana kojih bi broj od 375 000, ukoliko se prikupe, osigurao raspisivanje referenduma da se brak u Hrvatskoj ustavno definira kao zajednica muškarca i žene.