Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zatrovana voda počela ubijati patke

Autor: Siniša Klarica

10.05.2013. 22:00
Zatrovana voda počela ubijati patke

Foto: Marin GOSPIĆ



Čelnik zadarske Akcije mladih i predsjednik MO Brodarica Ante Rubeša prezentirao je jučer nalaze Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije nakon provedenih analiza vode u bazenčiću u uvali Maestral. Riječ je o bazenu koji je uskim prolazom spojen s morem i u koji su sprovedeni kanalizacijski ispusti okolnih zgrada.
Mikrobiološki nalaz potvrdio je da neugodan zadah, koji se godinama širi, nije nimalo bezopasan. Potvrđeno je postojanje teških metala, patogenih bakterija, ali i kancerogenih tvari.
Iako je Rubeša alarmirao javnost u tijeku kampanje za lokalne izbore, posebno zabrinjavajuća je činjenica koju su nam jučer rekli stanari okolnih kuća. Riječ je o tome da ne postoji nijedna kuća u kojoj netko od stanara ne boluje od maligne bolesti.
U Gradu Zadru su svjesni ovog problema te su već gotov projekt s potrebnim dozvolama, nominirali za sufinanciranje sredstvima Hrvatskih voda. Po gradskom pročelniku za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matku Segariću bazen Lungo Mare će se rješavati kroz projekt kanalizacije Brodarice, zapadno od Puta Petrića.