Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U petak okrugli stol na temu povijesti pomorstva

10.05.2017. 22:00
U petak okrugli stol na temu povijesti pomorstva


Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru ove se godine priključuje Festivalu povijesti – Kliofestu, već tradicionalnoj manifestaciji popularizacije povijesti, koja se održava ovog tjedna diljem Hrvatske.
Na Odjelu za povijest održat će se prigodni Okrugli stol na kojem će se govoriti o specifičnostima istraživanja zadarskog studija povijesti, koji za razliku od drugih u Hrvatskoj, izrazitu pažnju poklanja povijesti pomorstva – grani povijesne znanosti koja istražuje suodnos čovjeka i mora, i kako je čovjek tijekom vjekova uspješno svladavao morska prostranstva te gospodarski i intelektualno napredovao na moru i uz more. Na Okruglom stolu govorit će četiri znanstvenika s Odjela i predstaviti ukratko teme kojima se bave u svojim istraživanjima.
Ideja vodilja okruglog stola je popularizacija povijesti među širom javnosti i ukazivanje da nisu samo političke teme ono što je aktualno, kada se pozivaju povjesničari da daju svoje mišljenje.
Prvi govornik je prof. dr. sc. Mithad Kozličić, utemeljitelj suvremenih istraživanja iz povijesti pomorstva u Hrvatskoj. Njegova knjiga Hrvatsko brodovlje izdana 1993. i dalje je neupitna referenca za tipove brodova koji su plovili hrvatskim Jadranom i drugim svjetskim morima tijekom vjekova. Zahvaljujući prof. Kozličiću, koji je odgojio brojne istraživače povijesti pomorstva, možemo kazati da Hrvatska zauzima značajno mjesto u svijetu u pomorskoj historiografiji. On će govoriti o temi “Što je povijest pomorstva?”.
Uz Kozličića, izlagat će dr. sc. Mateo Bratanić, dr. sc. Milorad Pavić i dr. sc. Sanda Uglešić, sve njegovi bivši studenti, a sada suradnici, koji će govoriti o svojim istraživanjima povijesti pomorstva. Tako će se moći više čuti o problemima u navigaciji istočnim Jadranom tijekom prošlosti, o stjecanju pomorskih zvanja i vještina, kao i o trenutačnom stanju u historiografiji pomorstva u svijetu i Hrvatskoj.
Okrugli stol se održava u petak od 10 do 11.30 sati u Velikoj dvorani Odjela za povijest (zgrada DHM-a, 2. kat).