Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sever i Severina

Autor: Željana Gardijan

10.06.2010. 22:00


Nakon previranja na sindikalnoj sceni i fijaska koji su dožovjeli svibanjski prosvjedi koje su građani ignorirali te neprestanog nadmudrivanja sindikalnih vođa, izmjene Zakona o radu udružile su ih i digle na noge pa je krenulo prikupljanje potpisa za referendum protiv Zakona o radu koji ugrožava kolektivno pregovaranje i, kako su žalovali osiromašeni radnici, dokida i one dobrodošle “crkavice”, putne toškove, božićnice, darove za djecu…
Građani razočarani općim stanjem u zemlji pohrlili su darivanjem potpisa zapravo utopiti ogorčenje, mada bi to u dogledno vrijeme moglo biti i jedino što su potpisivanjem postigli.
Ali, kako nada umire posljednja i kako prevladava mišljenje da Vladi konačno treba poručiti da je trebala ranije vući prave poteze da gospodarstvo ne potone toliko da voda nesi i radnička prava, na gradskim trgovima gužvaju se oni koji misle da famoznu krizu više nemaju čime plaćati, ali i sinovi i kćeri radničkih obitelji koji su imali sreću da njihova platna lista ipak ne ovisi o pregovorima s Vladom.
Naime, umjesto zazivanog Zorana Milanovića, prvog čovjeka socijaldemokrata kojega je sindikalac Ribić “halucinirao” na Trgu bana Jelačića, uz rame glasnog predsjednika Hrvatskih nezavisih sindikata Krešimira Severa “dojezdila je” sindikalna heroina Severina.
Tako su Sever i Severina s rukom pod ruku s odjednom pomirenim sindikatima krenuli u spašavanje ZOR-a, a Milanović je kao i više puta do sada samo odaslao svoje omiljene riječi kojima uvijek čuva teško razumljivu odstupnicu – “načelno podržavam”.
To što je najavio kako će dati svoj potpis za sindikalni referendum opet je samo odraz njegovog uspavanog isrupanja koje ne odgovara aktualnom bučnom vremenu. Umjesto prvog čovjeka oporbe čije bi pojavljivanje na otvaranju akcije prikupljanja potpisa politiziralo ovu akciju sindikata, radnička kćer i sindikalna ikona Severina procijenila je da zbog svoje obitelji i svih koji trebaju živjeti od pošteno plaćenog rada treba nešto reći i prestati samo pjevati “ja samo pjevam, ja samo sviram i nemam razlog da se živciram…” Pronašla je razlog da ponovno iživcira premijerku Kosor.
Nakon odvažnog predbacivanja premijerki zbog Zakona o potpomognutoj oplodnji te provociranja s brošem koji je upozoravao na broj nezaposlenih, Seve je pomirila kakofonične sindikalne taktove što bi u konačnici moglo i zabrinuti premijerku jer je puno lakše s posvađanim i razjedinjenim sindikatima.
Ako je suditi prema onome što govore ekonomski pokazatelji, čudotvorni Vladim Program gospodarskog oporavka još ništa nije oporavio, a teško da će se skoro i namaknuti novac za konkretiziranje spornih radničkih prava pa na uzaludnost sliči i ova sindilana borba.
Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata istaknuo je, pak, da ako sindikati uspiju spasiti svoj ZOR ništa više neće biti isto, ali kakva će to svijetla budućnost granuti nije do kraja rasvijetlio.
Ovaj put od politizacije svoje akcije nisu bježali sindikati, nego političari iako je svima jasno da građani nisu potpisivali samo protiv izmjena ZOR-a nego i protiv svega što im se nakupilo, zbog praznih obećanja i uzaludnih mjera i programa.
Treba li premijerka ovaj put ozbiljnije uzeti u obzir Severininu sindikalnu turneju?