Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dogodine možemo do vrha

10.06.2011. 22:00
Dogodine možemo do vrha


Ako ne bude većih ozljeda te preranog odustajanja od igračke karijere možemo se s pravom nadati borbi za vrh prvenstvene ljestvice – naglašava Lisica


U Ženskom odbojkaškom klubu Arbanasi i ove godine imaju razloga za zadovoljstvo. Iako u 2010./11. sezoni “crveno-crne” nisu nadmašile lanjsko visoko drugo mjesto, 18 pobjeda iz 26 odigranih susreta ponovno im je donijelo plasman u gornjem domu Druge lige – jug. Tako su Arbanaške osvojile četvrtu poziciju i tako afirmirali mladi i nedovoljno iskusni sastav. Da je klub u šestoj natjecateljskoj sezoni višestruko profitirao složit će se i Karlo Lisica, trener Arbanasa, koji se pobrinuo da odlaskom ponajboljih igračica njegova ekipa i dalje asocira na uspjeh.
Na mladima o(p)staju
Kako ocjenjujete ovosezonski učinak Arbanasa? Najavljivani plasman među prve četiri ekipe ostvarili ste bez većih oscilacija.
– Kada smo krenuli u sezonu 2010./2011. bili smo svjesni da smo ostali bez dvije izuzetno važne karike na poziciji primača – pucača: Andree Sorić i Ive Čotrić, koje su otišle u SAD te da će biti vrlo teško ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada smo postali viceprvaci lige i gotovo do zadnjeg kola bili u igri za titulu. Već u pripremnom razdoblju bilo je evidentno da su se neke igračice zasitile: Claudia Komazec, Matea Marinović, Anamarija Knez, Kristina Vedrić, a da su neke sustigle godine: Svemirku Marinović i Višnju Ćurko. No, zato smo dali priliku ostalima da iznesu teret sezone.
Počelo je porazom u prvom kolu od Makarske.
– Nakon te utakmice bilo je jasno da se mora pojačati konkurencija u ekipi te smo pridružili dio igračica iz perspektivne generacije mlađih kadetkinja. Iako vrlo mlade, pojačale su intenzitet treninga te donijele konkurentnost na svim pozicijama, prijeko potrebnu za napredak igračica. Neke od njih postale su i standardne igračice prve šestorke (Enea Mujagić i Matea Bajlo op.a.) te su uvelike doprinijele visokom plasmanu na kraju sezone. Slažem se da nije bilo značajnijih oscilacija, osim protiv Zadra i Marine Kaštela u gostima, ali to je normalno u sportskom odrastanju i nedostatku iskustva. Već u drugom dijelu, oscilacije su uklonjene i danas kada gledam ekipu, ona ponovno djeluje impresivno na svim pozicijama.
Kontinuitet ženske odbojke u Arbanasima temelji se u kvalitetnom radu s mlađim kategorijama.
– Ostvaren je dvostruki cilj: pozicija u gornjem domu ljestvice i afirmacija mladih igračica. Orijentacija kluba je isključivo formacija vlastitih igračica i osim Mateje Đuroković, koja je došla iz požeške Vallis Auree i trenutačno studira u Zadru, sve igračice su iz klupskog pogona. Nije više nikakva tajna da Arbanasi znaju stvoriti ne samo kvalitetnu igračicu, već generacije kvalitetnih igračica. Iako je to iz naše perspektive vrlo teško, budući da je selekcija minorna, a mlade djevojke sve teže podnose spartanski način života sportaša i vrlo rano napuštaju sport privučene hedonističkim izazovima suvremenog svijeta.
Koga biste od igračica posebno izdvojili?
– Ponovno smo afirmirali čitavu generaciju mladih igračica koje bi imale mjesto u svim klubovima regije, a većina njih privukla je zanimanje prvoligaša. To se posebice odnosi na Dolores Vučetić, najbolju igračicu Druge lige za koju je zanimanje pokazalo nekoliko prvoligaških klubova, dok su nakon inozemnih turnira za njom su “poludjeli” i neki talijanski, nizozemski i rumunjski klubovi, kao i brojna američka sveučilišta. No, ona ipak ostaje još sljedeće sezone kod nas. Želi završiti školu i najbliža je SAD-u zbog izvanrednih uvjeta ne samo u sportskom već i u edukativnom pogledu.
Ostale igračice?
– Matea Perica je ove godine odlaskom Sorić i Čotrić dobila veliku minutažu na poziciji primača i pokazala veliki napredak. Tu su i konstantno dobre igračice Ivka Frleta i Katarina Šindija. Korak do vrhunske forme dijeli i Jelenu Vukić na poziciji srednjeg blokera te Mateu Sertić na poziciji libera. Tada slijedi čitava generacija fenomenalnih igračica koje su tek 1996./97. godište, a predvođene su Eneom Mujagić i Mateom Bajlo za koje se jedva branimo od interesa prvoligaških Klubova. Ne zaboravimo ni Lori Nikpalj, Katarinu Kalmeta, Renatu Nikpalj, Elidu Fero, Mateu Grdović i Martinu Nekić koje pokazuju veliki potencijal.
Žure se polako
Nakon lošijeg starta u proljetnom dijelu prvenstva, dva uzastopna poraza od Marine Kaštela II i Makarske, u preostalih 12 utakmica upisali ste 10 pobjeda i samo dva poraza. Je li spomenuti učinak naznaka da sljedeće sezone Arbanaške mogu još korak ili dva dalje?
– Uvodni porazi rezultat su nedovoljnog angažmana iskusnijih igračica te odlasci do tada standardnih prvotimki. Ubacivanjem mladih snaga, ponovno smo stvorili kohezivnu ekipu koja izgleda moćno na svim pozicijama i igra daleko najatraktivniju i najbržu odbojku u Drugoj ligi. Većina ljudi koji prate ovaj sport već nas sljedeće sezone vidi na vrhu, no, ja ne bih žurio s takvim izjavama. Svjesni smo svoje snage, ali sve su cure još jako mlade i njihovo vrijeme tek dolazi. Ako ne bude većih ozljeda te preranog odustajanja od igračke karijere možemo se s pravom nadati borbi za vrh prvenstvene ljestvice.
Što je s najavljivanim odlascima igračica na studij u SAD?
– Za sada smo odbili ponude prvoligaških klubova za većinu igračica te smo pristali da samo jedna od njih igra na dvojnu licenciju. Analogno tome, ostajemo u kompletnom sastavu s godinom iskustva više. Upravo ovih dana saznat ćemo novu destinaciju Dolores Vučetić i Matee Perice. Ako se usuglasimo s Amerikancima, na kraju sezone njihova nova sredina bit će Vermont, jedan od najpoznatijih koledža u SAD-u, gdje već drugu godinu vrlo uspješno igra Ivana Batur, naša prva inozemna akvizicija. Kriteriji za ulazak na to Sveučilište izuzetno su visoki, no, to nije ni čudno budući da ih stipendiraju s 40.000 američkih dolara po semestru, odnosno 80.000 američkih dolara godišnje.
Lisica naglašava da su isključivo igračice korisnice tog iznosa.
– To dovoljno govori o prilici koju su te igračice dobile koje će tako u četiri godine ostvariti pravo na 320.000 dolara te mogućnost upisivanja magisterija u trajanju od još dvije i pol godine. Ako nakon toga odluče još igrati u Europi ili Japanu, odlučuju se za profesionalnu karijeru, a ako ne, bavit će se poslom kojeg su odabrale, dok će njihova diploma biti verificirana i iznimno cijenjena svugdje u svijetu. Tražit ćemo od Amerikanaca da zadovolje i pojedine interese kluba, jer sve što znaju o odbojci, djevojke su naučile kod nas i u njih je puno uloženo. Red je i da klub ostvari barem neke satisfakcije i tako valorizira uloženi trud, odnosno da mu se omogući daljnji rad na istoj razini.
Besparica nije opravdanje
Arbanasi su prošle sezone sa četiri ekipe nastupali u tri lige: Drugoj-jug, Mlađe kadetskoj i Trećoj te na nekoliko inozemnih i domaćih turnira.
– Svjesni smo da se igračica može stvoriti jedino ako ima puno utakmica. Treninzi jesu jaki i moderni, međutim, bez utakmica nema stvaranja kvalitetnog “proizvoda”. Stoga smo odlučili prijaviti ih za nastupe u spomenutim ligama i priliku dati svima, bez obzira na potencijal. Prava provjera vrijednosti su međunarodni turniri. Svjesni smo da smo u mlađim kategorijama u Hrvatskoj među najboljima, no, želimo se stalno dokazivati i provjeravati naš rad i kvalitetu u susretima s najboljim europskim ekipama u istim uzrastima. Osvajanjem nekih turnira te konstantno dobrim igrama potvrdili smo ispravan put kojim kročimo i svjesni smo da radimo izuzetno dobro. To je i jedan od razloga zašto stvaramo tako dobre igračice i zašto one na terenu izgledaju tako samouvjereno. Mnoge od njih imaju godišnje preko 60 utakmica, što je neprocjenjivo za iskustvo mladih cura. Ove godine djevojke su se plasirale na Državno natjecanje mlađih kadetkinja, osvojile Treću ligu te zahvaljujući treneru Frani Vidovu promovirale još jednu odličnu generaciju 1998./99., za koju će se u budućnosti itekako čuti.
Kako se klub financira?
– Financiramo se uglavnom samostalno, zahvaljujući donacijama i roditeljima koji žive za naš klub. Pomoć državnih institucija do sada je bila minorna, a već godinu dana je uopće nema. Moram naglasiti da bez Eduarda Duke mnogi projekti ne bi bili realizirani, pa mu uime djece iz kluba i moje osobno ovim putem izražavam veliku zahvalnost. Zahvaljujući njemu, naše djevojke moći će biti dio projekta “Kolovare” koji nam jamči da ćemo s kvalitetnim treninzima i turnirima nastaviti i u ljetnom razdoblju. Dakle, uvijek se može. Najlakše je sjesti i kukati kao nema novca od Grada i time opravdavati svoj nerad ili neangažman.
 


Arbanasi u Drugoj HOL – jug




            sezona          pozicija
            2004./05.          6.
            2006./07.          6.
            2007./08.          8.
            2008./09.          7.
            2009./10.          2.
            2010./11.          4.


 


Odbojka u Zadru


Zaostaje li zadarska za hrvatskom odbojkom?
– Odbojka u Zadru je najmasovniji ženski sport, a imamo čak četiri  kluba. S obzirom na broj djece i materijalne uvjete koje imamo, smatram  da Arbanasi postiže najveće rezultate te da je sudjelovanjem na brojnim  međunarodnim turnirima promovirao i grad i županiju, ali i Hrvatsku u  cjelini na najbolji način. Naše ekipe ravnopravno se do seniorskog  sastava mogu nositi s bilo kim u Hrvatskoj i biti u vrhu, ali problem  nastaje kada završavaju srednju školu. Tada uglavnom odlaze na  fakultete ili se opraštaju od aktivnog igranja odbojke – kazao je  Lisica.


 


Selidba na Kolovare


ŽOK Arbanasi prošlog je ljeta na plaži Kolovare organizirao različite  turnire u sportovima na pijesku. Svaki vikend bio je rezerviran za jednu  atraktivnu manifestaciju. Možemo li isto očekivati i ove sezone?
– Projekt “Kolovare” lani je oduševio Zadrane koji vole sport i raduju se  novim atraktivnim događajima u Gradu. Ove godine, zahvaljujući Gradskoj tvrtki Obale i Lučice, posebice zamjeniku direktora Eduardu Duki te  Gradu Zadru, igralište je prošireno te udovoljava svim službenim  standardima koji su neophodni za dobivanje prestižnih službenih turnira u  odbojci, rukometu, nogometu, ragbiju… Program ne samo da će se  nastaviti, već će se i intenzivirati te proširiti u svakom pogledu. Svaki  vikend održavat će se zanimljive manifestacije u odbojci, nogometu,  rukometu, ragbiju, boćanju, plivanju te turnirima u kartanju i šahu.  Također, održavat će se i svakodnevni treninzi odbojke na pijesku.  Inovacija je da će se zbog interesa kupača i atraktivnosti održavati i u  popodnevnim satima, a budući da će biti dva odbojkaška igrališta,  rekreativci će moći nesmetano koristiti jedan od njih i za vrijeme  treninga.