Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pokreće se projekt ražanačke luke

10.06.2011. 22:00
Pokreće se projekt ražanačke luke


U razgovoru s mjerodavnim službama u Ministarstvu mora, prometa i razvitka dobili smo zeleno svjetlo i vjerujemo da ćemo uz sudjelovanje Zadarske županije i lučke Uprave u Zadru ovaj projekt pokrenuti već uskoro. On će biti od goleme koristi mještanima ražanačke općine i cijelog ovog podvelebitskog kraja, zaključuje Miočić


Kako bi se moglo krenuti u daljnju, planom  predviđenu realizaciju projekta izgradnje luke u centru  Ražanca, vrijednog oko 40 milijuna kuna, ovih se dana na  planiranom zahvatu veličine  21.622 metra četvorna nove luke izvode nužni geomehaničko-istraživački radovi ispitivanja morskog dna.
Za ražanački turizam
Taj zahtjevan posao, čija se  vrijednost kreće u visini od oko  100 tisuća kuna, dobila je nakon provedbe javnog natječaja  specijalizirana splitska tvrtka  za ovaj vid radova “Geosonda”.  Njezini stručnjaci uz sudjelovanje srodne zadarske tvrtke  za obavljanje podmorskih radova “ZadarSub d.o.o.” trenutačno u skladu s projektnim  zadatkom izvode bušenje i ispitivanje morskog dna na  mjestu na kojemu će uskoro  niknuti novi lukobran. Bušenja  i sondiranja putem kojih  stručnjaci ispituju sastav i kvalitetu tla, izvode se u dubinu od  8 do 10 metara.
Inače, nova luka kada uskoro bude izgrađena prije svega će sa svojih novih 160 vezova zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva, koje trenutačno ima na raspolaganju premale kapacitete u luci. Ona će  isto tako biti kotač zamašnjak  za budući razvoj ražanačkog  turizma s obzirom na to da će  se u njoj raditi i vezovi za nautičare kao i ostali turistički sadržaji. Projektom je uz  ostalo predviđena i dogradnja glavnog lukobrana u smjeru zapada u  dužini od 145 metara, izgradnja sekundarnog lukobrana od 65 metara,  dogradnja postojećeg lomljenog dijela za 190  metara. U kopnenom dijelu luke predviđa se  uređenje 6.243 metra  četvornih obale i gatova.  Na južnom dijelu niknut će  istezalište brodova i na tom će  se dijelu montirati odgovarajuća dizalica. Uz čitav taj dio ići  će šetnica, zelene površine, a  unutar luke bit će i suhi vez.  Uzduž kopnenog dijela u cijeloj će se dužini izgraditi dvosmjerna cesta zajedno s parkiralištem kapaciteta 60 do 80  parkirnih mjesta.
Zeleno svjetlo  Ministarstva
U okviru izrade Studije utjecaja na okoliš u dva su navrata provedena ronilačka ispitivanja dna luke te hidroarheološka istraživanja i nije  ništa važnije pronađeno. Analizirana je i kulturna baština jer  se u neposrednoj blizini istočnog dijela nalazi utvrda iz  16. stoljeća, na kojoj se obavljaju konzervatorsko-zaštitni  radovi. Studijom je propisano  isto tako da se u svim poslovima obavezno mora surađivati sa zadarskim konzervatorima.
Općinski načelnik Dragutin  Miočić nije krio zadovoljstvo s  tijekom navedenih radova koji  su se morali obaviti prije nego  što se dobije građevinska dozvola.
– Najdalje za desetak dana  privest će se kraju geomehaničko-istraživački radovi na ispitivanju morskog dna. U razgovoru s mjerodavnim službama u Ministarstvu mora, prometa i razvitka RH u Zagrebu  dobili smo zeleno svjetlo i vjerujemo da ćemo uz sudjelovanje Zadarske županije i lučke  Uprave u Zadru ovaj projekt sa  svim njegovim značajkama pokrenuti već uskoro. Ne smije se  smetnuti s uma da je riječ o  projektu od javnog interesa, jer  će on sa svim svojim resursima  biti od goleme koristi mještanima Ražanca i ražanačke  općine te stanovništvu ovog  podvelebitskog kraja, zaključuje načelnik Miočić.