Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kockasti start iz snova

10.06.2012. 22:00
Kockasti start iz snova


Hrvatska je krenula pobjedom na Europskom prvenstvu u Poljskoj. S dva pogotka junak Hrvatske pobjede bio je Mario Mandžukić, a još jedan pogodak dodao je Nikica Jelavić. Ovom pobjedom “kockasti” su zasjeli na prvo mjesto Skupine C s obzirom da su Španjolci i Talijani odigrali neodlučeno.  
Bolji početak utakmice Hrvatska nije mogla poželjeti. Mario Mandžukić je već u 3. minuti doveo “kockaste” u vodstvo. Iz praktički prvog napada Srna je ubacio s desne strane, a Mandžukić se pokliznuo, pao na koljena, a potom se uspio podići i glavom svladati Shaya Givena praktički s bijele točke – 1:0. Uzvraćaju Irci, u 7. minuti tukao je Duff iz daljine , lopta odlazi daleko od gola. U 12. minuti neugodna situacija za Hrvatsku, Andrews je pucao iz slobodnjaka sa 17 metara, ali je naš blok bio čvrst. Nažalost u 19. minuti nakon jednog nesmotrenog prekršja Ćorluke na lijevom boku Irska je izjednačila. Ponovno je pogriješio Ćorluka koji na drugoj vratnici nije pokrio St. Ledgera koji iz neposredne blizine glavom zakucava loptu u Pletikosinu mrežu – 1:1. Igrala se   22. minuta kada je Perišić pošteno zagrijao dlanove irskog vratara, koji je krajnjim naporom sačuvao neodlučen rezultat. U 33. minuti i Luka Modrić je oprobao svoj udarac s 25 metara. Given je siguran. Perišić ponovno pokušava u 37. minuti nakon odlične asistencije Jelavića, lopta je prohujala uz lijevu vratnicu irskoga gola. I onda je Hrvatska pogodila za novo vodstvo. Igrala se 43. minuta, Modrić je uputio jedan slab udarac s oko 25 metara, no lopta je zastala u gužvi na rubu kaznenog prostora. Od tamo ju je pokušao izbiti netko od irskih igrača, ali je pogriješio i uposlio Nikicu Jelavića koji je potom u situaciji jedan na jedan lako prebacio Givena za 2:1. S tim rezultatom se otišlo na odmor.
Tek što je krenulo drugo poluvrijeme Hrvatska je povisila vodstvo. Igrala se 48. minuta kada je na ubačaj Perišića s lijeve strane visoko skočio Mandžukić i pogodio vratnicu, od koje se lopta odbila u Shayja Givena i od njegove glave odsjela u mreži – 3:1. Naši ne posustaju, u dvije minute pokušali su udarcima Rakitić i Mandžukić. U 62. minuti nizozemski sudac nije dosudio najstrožu kaznu za Irce. Loptu je leđima okrenut prema golu primio Keane, a Schildenfeld ga nesmotreno pokosio s leđa. U 72. minuti izbornik Slaven Bilić se odlučio za prvu promjenu, Jelavića je zamijenio svježim Kranjčarom. Igrala se 78. minuta kada su “kockasti” ponovno izveli jednu prekrasnu akciju. Srna je ušao u šesnaesterac Iraca i odigrao povratnu loptu za Perišića koji cilja, a lopta je prohujala tek nekoliko centimetara od Givenova gola. U 80. i 81. minuti Irci su stvorili dvije izgledne prilike, najprije Duff, a nakon njega Andrews, ali Pletikosa je bio siguran. U sudačkoj nadoknadi glavom je tukao Andrews, lopta je prošla tik uz lijevu vratnicu Pletikosinih vratiju. Hrvatska je sačuvala vodstvo i krenula pobjedom na ovom Europskom prvenstvu.


HRVATSKA – R. IRSKA 3:1


POZNANJ – Gradski stadion u Poznanju. Sudac: Björn Kuiperd (Nizozemska). Pomoćnici: Sander Van Roekel i Erwin Zeinstra (oba Nizozemska). Strijelci: 1:0 Mandžukić (3′), 1:1 St. Ledger (19′), 2:1 Jelavić (43′), 3:1 Mandžukić (48′). Žuti kartoni: Modrić (Hrvatska) Andrews (Irska) Crveni:-
HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić (od 89. Eduardo), Mandžukić, Jelavić (od 72. Kranjčar)
IRSKA: Given, O’Shea, Dunne, St Ledger, Ward, Duff, Andrews McGeady (od 54. Walters), Whelan, Keane (od 75. Long), Doyle (od 54. Cox)




Mandžukićev gol najbrži do sada na EURU


Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić postigao je najbrži gol na ovom Euru do sada. Mandžukić je u 3. minuti zabio za vodstvo 1-0 protiv Irske. Rekord kad je u pitanju najbrži gol na europskim prvenstvima i dalje drži Rus Dmitrij Kiričenko, kojemu je na EP 2004. trebalo minutu i 7 sekundi za vodeći gol u susretu protiv Grčke.