Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pista zjapi prazna, državu nije briga

Autor: Siniša Klarica

10.06.2013. 22:00
Pista zjapi prazna, državu nije briga

Foto: Marin GOSPIĆ



Gospodarenje vojnim objektima izvan funkcije, sve više se aktualizira u ovo vrijeme krize. Imobilizirana državna imovina, vrijedna milijarde kuna, stoji bez ikakvih konkretnih planova o namjeni, a kamoli o eventualnoj komercijalnoj iskoristivosti. Na drugu stranu, MORH koji je do sad gospodario tim objektima, bez obzira na kozmetičke izjave, nema novca niti za najnužniju modernizaciju, koja se očekuje od jedne profesionalne vojske, napose članice NATO-a.
Grad Zadar imao je prije rata nesreću da je najatraktivniji prostor, smješten na razvojnim koridorima, bio okupiran vojnim objektima. Nakon Domovinskog rata ta se nesreća pretvorila u slatku brigu, jer je Gradu i lokalnoj zajednici ostao vrlo vrijedan, ali neiskorišten prostor u središtu grada vrlo pogodan za zajedničke potrebe. Lokalna vlast prostorno-planski je dobro definirala taj prostor koji je u konačnici, moglo bi se reći, vrlo dobro iskorišten.
No posebno je zanimljiva sudbina najatraktivnijeg vojnog objekta, moglo bi se reći u cijeloj Hrvatskoj, nekadašnje raketne baze i PZO središta, kasnije Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika »Damir Tomljanović Gavran« u Šepurinama. U bivšoj državi to je bila jedina A-vojarna na području Zadra, a danas je devastiran objekt u kojem je doslovce uništena vrlo vrijedna državna imovina. Kad je Hrvatska vojska napustila ovu bazu, uslijedio je nezamislivi vandalski stampedo te odsustvo svake brige za vrlo vrijedne objekte u prostoru. Potpuno je nezamislivo da je u bivšoj vojarni dopušteno kidanje instalacija, odnošenje vrijednog inventara, što se ne može nikako drugačije opisati, nego namjernim smanjenjem vrijednosti nekretnine radi što lakše preprodaje. No, i ovdje kao u dva propala natječaja na Ravnicama, nema sreće s kupcima ili investitorima.
Prema riječima gradonačelnika Nina Emila Ćurka riječ je o 100 hektara izuzetno atraktivnog prostora koji k tome posjeduje uzletno-sletnu stazu. Iako je Grad Nin definirao to područje kao turističko te osnovao zajedničku tvrtku s Turisthotelom, Tankerskom plovidbom, Tankerkomercom i Vranom, pod nazivom Aeona, za sad nema ni početka neke ozbiljnije priče o ulaganju.