Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Želim u ligu s manje pritiska poput belgijske ili austrijske

Autor: Drago Bajković

10.07.2008. 22:00
Želim u ligu s manje pritiska poput belgijske ili austrijske

Foto: Vedran SITNICA



Činjenica je da sam još dvije sezone igrač Torina, ali postoji velika šansa da već ovo ljeto napustim klub
Saša Bjelanović odmara se s obitelji u rodnom Zadru. Nakon naporne sezone s Torinom u Serie A gdje su u posljednjem kolu spasili goli prvoligaški život, odmor itekako dobro treba iskoristiti i napuniti baterije za sljedeću sezonu. Bjelanović je odnedavno u potpunosti igrač Torina koji je polovicu njegovog ugovora otkupio od Ascolija. Iako ugovor s Torinezima traje još dvije sezone vrlo je izvjesno da će Saša promijeniti sredinu.
– Činjenica je da sam još dvije sezone igrač Torina, ali postoji velika šansa da već ovo ljeto napustim klub. Hoće li to biti posudba ili otkup ugovora vidjet ćemo. Za sada se na tome radi, sve se može riješiti za dva dana, ali i do konca prijelaznog roka koji traje do kraja kolovoza – kazivao je jučer Saša Bjelanović.
Zasićenost Italijom
Saša jednostavno nije bio zadovoljan prošlom sezonom u Torinu.
– Puno je tu razloga zbog kojih bi želio otići iz Torina. Prošlom sezonom nisam zadovoljan, a razlozi tome leže u činjenici da je momčad bila sačinjena od tzv. zvijezda koje su težile individualnim rješenjima i isticanju, a ne kolektivnoj igri. Tip sam igrača koji sebe daje za momčad, a s druge strane kolektivna igra i mene “izbaci” u prilike. Toga nije bilo u Torinu i zato smo tek u posljednjem kolu uspjeli osigurati ostanak u Serie A.
To nisu jedini razlozi želje za odlaskom iz Torina, a možda i iz Serie A.
– Smatram da sam prilično realan kada kažem da sam svoj igrački vrhunac već imao u Italiji. I kada bih otišao iz Torina onda bi to bili klubovi poput Atalante ili Reggine koji se svake sezone bore za goli prvoligaški život. To je vrlo naporno igrati pod takvim opterećenjem, a učinak nije dovoljno vrednovan s obzirom na ono što daješ. Zato je kod mene možda sazrijela želja da nakon 6-7 sezona napustim Seriu A i preselim se u neku od liga kojima nije toliko opterećenje i pritisak. To bi bio i neki novi izazov za mene.
O mogućem novom odredištu Bjelanović nije mogao reći puno.
– Na tome radi moj menadžer i teško je za sada reći nešto konkretnije o tome. Moguće je da to budu lige poput belgijske ili austrijske, međutim nisu isključene ni druge destinacije. Uostalom kao ni moj ostanak u Italiji. Uostaloim nakon toliko sezona života na “čizmi” neć bi mi bilo lako otići. Već pomalo i razmišljam kao Talijan.
Mogli do finala
Druga nezaobilazna tema bila je nastup “kockastih” na Europskom prvenstvu. I sašu prođu trnci kada se sjeti utakmice s Turcima.
– Mislim da smo se predstavili u odličnom svjetlu i da smo uzdignute glave napustili Austriju. Činjenica je da ova reprezentacija ima kvalitetu i to smo dokazali na EP-u. Ono što nam očitio nedostaje je iskustvo koje nas je koštalo ulaska u polufinale. Teško je to objasniti nakon što imaš vodstvo u 119. minuti, a onda primiš onakav zgoditak. Međutim, nisam sklon to pripisati sreći ili nesreći. Uvijek takvim trenucima prethodni nešto što ih je uzrokovalo. Uostalom nismo niti mi postigli zgoditak zbog sreće, već smo složili akciju iz koje je on pao. Bez obzira na to ne treba tragično shvatiti naše ispadanje u četvrtfinalu. Imamo mladu reprezentaciju koja ima svijetlu budućnost.
I on misli da smo mogli otići daleko, možda dalje nego ikada.
– Činjenica je da nam se otvarao put, pa čak i sve do finala. Neke reprezentacije čija nam igra možda ne bi odgovarala poput Nizozemske i Portugala također su “pale” u četvrtfinalu. S druge strane jedna Njemačka koja nikoga nije oduševila igrom, ali je imala iskustvo stigla je do finala. To je nogomet, ne idu dalje najtalentiranije reprezentacije, nego one koje imaju iskustvo i mentalitet pobjednika.
I Italija je otišla kući nakon četvrtfinala.
– Potpuno zasluženo, njihova igra nije bila ništa posebno i nije se moglo niti očekivati da prođu dalje. Brzo su Talijani to arhivirali, smijenili Donadonija i vratili Lippija koji ih je i doveo do svjetskog trona. Vjerujem da će pomladiti reprezentaciju, a ne treba sumnjati da će opet biti spremni za najveće domete.
Hrvatska će put do Svjetskog prvenstva opet morati potražiti preko Engleske.
– Neće nam biti lako, ali vjerujem da ćemo se uspjeti plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici 2010. godine. Englezi su nam opet na putu i vjerujem da će biti puno ozbiljniji suparnik nego u prošlim kvalifikacijama. Jedan od razloga je svakako i to što ih sada vodi Fabio Capello koji neće težiti nekoj lepršavoj igri, ali rezultatu svakako hoće. Uz to sada će nas suparnici shvaćati još ozbiljnije i samim time će nam biti teže. Bez obzira na to sam optimist i predviđam još većže uspjehe “kockastima” koji nakon netom završenog Europskog prvenstva imaju iskustvo više, a želja nije nikada nedostajala bilo kojem igraču kada igra za svoju državu – zaključio je Bjelanović jučerašnji razgovor.


Povratak u Prvu HNL
Prošle sezone postojale su indicije da bi se Saša mogao vratiti u Prvu HNL, konkretno u Dinamo.
– Uvijek postoje neke priče o mom povratku, bilo u Dinamo ili u Hajduk. Međutim, iako su neki kontakti postojali još uvijek nije realno da se vratim u Hrvatsku pogotovo kada imam ponuda za igranjem u inozemstvu. Ipak je to veći izazov, a i financijski aspekt nije zanemariv. Međutim, nikad ne reci nikad.


 




Zadar je moj klub
Mnogi igrači svoje uspješne nogometne karijere završe u matičnom klubu.
– Zadar je moj klub i moj grad i za mene je uvijek i ispred Dinama i ispred Hajduka. Uostalom Zadar me i lansirao tamo gdje sam sada. Želja mi je da se situacija s klubom stabilizira i da iz sezone u sezonu Zadar bude sve bolji i bolji. Kao što vidim radi se na tome, a kada je to tako onda će pojačanja sve lakše dolaziti u Zadar. Završetak karijere u Zadru? Zašto ne, bilo bi prelijepo karijeru zaključiti u svom Zadru. Jedino što mi se to čini još daleko.


 


Svaka čast Klasniću
Prethodnih dana puno se govorili o prelasku Ivana Klasnića u Torino, međutim čini se da će ipak zaigrati u Nantesu.
– Svaka čast Klasniću, divim se svemu što je učinio nakon teške operacije. Zbog njega još više žalim što nismo pobijedili Tursku, koja bi to samo priča bila za film da smo njegovim zgoditkiom prošli dalje. Čuo sam da je bio aktualan njegov transfer u Torino, ali kako se čini zapelo je oko financija. Da je došao u Torino svakako bih mu pomogao da se što prije aklimatizira na novu sredinu.