Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Početnik za volanom, veteran na postolju

10.07.2011. 22:00
Početnik za volanom, veteran na postolju


Pavić: Marinovi rezultati nisu plod slučajnosti ili sreće. Možda se činilo razmetljivo kada sam pred početak sezone najavio kako od Marina očekujem da u 2011. osvoji praktički sve, no ta je ambicija bila sasvim utemeljena. Uostalom, rezultati sami govore
Jakovčev: Poznavanje vlastitih mogućnosti pomoglo mi je da znam kako najbolje raspodijeliti snagu: kojim intenzitetom i kada povući. Smatram da sam zato i stigao do ukupne pobjede u Kupu, tj. do prvih mjesta na ostalim utrkama


U Biciklističkom klubu Zadar i ove se  godine mogu pohvaliti iznimno uspješnom sezonom.  Iako još nije službeno završila, a od većih natjecanja  preostaje im odraditi MTB  (mountainbike) Prvenstvo  Hrvatske, u kategoriji početnika A Zadar je osigurao  epitet najuvjerljivijeg sastava  u Lijepoj Našoj. O dominaciji u uzrastu vozača do 15  godina najbolje govori pet  odličja osvojenih na državnim prvenstvima u ciklokrosu, Brdskom i Cestovnom  PH, kronometru, odnosno  naslov pobjednika Kupa Hrvatske. Ustvari, mogli bismo  reći kako o dominaciji najbolje svjedoči Marin Jakovčev, 14-godišnjak čije je  ime u 2011. sinonim za apsolutnu nadmoć među  početnicima. Na siječanjskom ciklokros Prvenstvu  uzeo je broncu, a nakon nje  oko vrata objesio četiri zlata  zaslužena na najprestižnijim  natjecanjima. Tako je reprizirao sjajne rezultate iz  2009., kada je bio najuvjerljiviji u konkurenciji U-13  vozača i osvojio jednak broj  naslova.
– Nadao sam se dobrom  plasmanu i ove godine. Drugu sam godinu početnik A i  vjerovao sam da mogu uzeti  neku od državnih medalja ili  pobjednika Kupa, no ne mogu reći da sam očekivao da  ću osvojiti sva najvažnija natjecanja – skromno će Jakovčev, na čije će se riječi  nadovezati Neven Pavić, tajnik Biciklističkog kluba Zadra zaslužan za Marinov i  višegodišnji klupski kontinuitet.
– Njegovi rezultati definitivno nisu plod slučajnosti ili  sreće. Možda se činilo razmetljivo kada sam pred  početak sezone najavio kako  od Marina očekujem da u  2011.  osvoji  praktički  sve,  no  ta  je  ambicija bila sasvim utemeljena. Uostalom, rezultati  sami govore. On ima golemu  volju, koju jednako pokazuje  na treninzima i utrkama, a uz  to je i odličan taktičar – vozač  “s glavom” koji zna kada treba potegnuti. Veseli me što je  to dokazao na najbolji način  – kaže Pavić.
Konstantno u vrhu
Premda kratak, impresivan biciklistički put Marina  Jakovčeva vodi od listopada  2008., kada je počeo trenirati  na nagovor brata Nike.
– Uvijek sam bio uz bicikle,  stalno sam nešto radio oko  njih i dolazio Nevenu Paviću  u trgovinu popravljati ih. Kada je brat prestajao s biciklizmom, predložio mi je  da se i ja okušam. Svidjelo mi  se, pa sam odlučio nastaviti –  reći će vozač koji se već na  prvoj utrci okitio medaljom.
– Nastupio sam na ciklokros utrci u Zagrebu,  održanoj na snijegu, po kojem je zahtjevno voziti. To je  bila utrka u kojoj su zapravo  pobjeđivali najsnalažljiviji.  Ja sam ciljem prošao drugi –  objašnjava Jakovčev.
Nakon uspješnog debija,  tada 12-godišnji Jakovčev  nije se zaustavljao. Na preostalim nastupima osvojio je  sve što se osvojiti moglo te  pritom pokazao da se radi o  jednom od najperspektivnijih vozača u Hrvatskoj.  Premda se u 2010. godini  nije penjao na postolja namijenjena državnim prvacima i slavljenicima u Kupu, i  dalje je bio najbolje plasirani vozač 1997. godišta. Iskustvo stečeno u ogledima sa  starijim vozačima kapitalizirao je ove sezone: od pet  Kup utrka, najbrži je bio na  četiri, dok je pad na stazi u  Zadru isključivi krivac za  izostanak maksimalnog  učinka.
– U Varaždinu, Stubičkim  Toplicama, Vinkovcima i  Dubravi sam bio prvi, a u  Zadru četvrti. To mi je bilo  dovoljno za naslov utrku prije kraja natjecanja. Gotovo  sve utrke završio sam dobro  odrađenim posljednjim  sprintom. Poznavanje vlastitih mogućnosti pomoglo mi  je da znam kako najbolje raspodijeliti snagu: kojim intenzitetom i kada povući. Smatram da sam zato i stigao do  ukupne pobjede u Kupu, tj.  do prvih mjesta na ostalim  utrkama.
Slavlje u cestovnom Kupu  osigurao je prvim mjestom u  Dubravi, te tako okončao prvi od tri “zlatna” tjedna. U  sljedeća dva postao je brdski  prvak Hrvatske, najbolji na  kronometru, tj. na Cestovnom PH. Upitali smo ga koji  mu je naslov najdraži.
– Pobjeda na Učkoj (Brdski PH op.a.) mi je definitivno najdraža, a zato jer se  radi o najcjenjenijoj i najtežoj utrci. Lijep je osjećaj  kada konstantan uspon svladaš prolaskom kroz cilj na  prvom mjestu.
Korak ispred ostalih
Luka Filajdić i Karlo Jurić čine ostatak Zadrove  momčadi u kategoriji početnika A. Obojica su, smatra  Pavić, doprinijeli Jakovčevom uspjehu, ali i da  najveće zasluge pripisuje on  sam.
– Na ravničarskim utrkama  prakticiramo složiti taktiku  za Marina, tako da se on  manje troši. To je bio slučaj i  u Zadru, no pad ga je nažalost spriječio. Filajdić i Jurić su  ove sezone odradili svoj dio  posla, međutim, nedostajalo  im je snage da bi sami kasnije  zauzeli dobre plasmane.  Ipak, kada bi smo govorili u  postocima, rekao bih da je  omjer 80 prema 20 posto u  Marinovu korist. Naime,  momčadska uloga u kategoriji početnika još uvijek nije  toliko izražena.
Je li Jakovčev ove godine  uopće imao pravu konkurenciju?
– Konkurencije je bilo, i to  dosta veće nego prije dvije  godine kada sam bio početnik C. Nekoliko vozača bilo  je cijelo vrijeme blizu, bez  obzira što sam ja odnosio  pobjede – mišljenja je Jakovčev, a Pavić istomišljenik:
– To što je većina utrka  završena u sprintu, govori da  je prava konkurencija postojala. Međutim, njegova  spremnost, spretnost i razlika u kvaliteti redovito su dolazili do izražaja u finišu. Bilo bi dobro kada bi konkurencija bila još i jača, kao u  Sloveniji na primjer. Na ovosezonskim utrkama Marin se  penjao na postolja zajedno  sa slovenskim vozačima, pa  vjerujem da bi bio još bolji da  se češće nadmeće s njima.
Reprezentacija
Sljedeće sezone Jakovčev  postaje kadet. Vozit će mnogo zahtjevnije dionice, dok  će mu prva godina staža u  starijem uzrastu biti glavna  prepreka na putu do postolja.
– Dogodine će biti dosta  teže. Toga sam svjestan.  Ipak, nastojat ćemo  momčadski što bolje odraditi  nastupe i upisati što više pobjeda. Najvažnije je da se netko od nas penje na postolja, a  tko će to biti, to je u drugom  planu – naglašava uzdanica  Zadra.
Prva godina kadetskog  staža donosi i mogućnost  nastupa u nacionalnoj vrsti.
– Vjerujem da bih nakon  ostvarenih ovosezonskih rezultata mogao obući dres reprezentacije.


Medalje BK Zadar na PH od 2009. do 2011.




2009.
PH u ciklokrosu (Zagreb): Marin  Jakovčev – 2.mjesto (U-13), Dominik Petani – 3. mjesto (U15).
Trofej Učka (Brdski PH): Marin  Jakovčev – 1. mjesto.
PHu vožnji na kronometar (Zagreb): Marin Jakovčev – 1. mjesto.
Cestovno PH (Zagreb): Marin  Jakovčev – 1. mjesto.
XCO PH (Pazinska Jama): Dominik Petani – 1. mjesto (U-15),  Marin Jakovčev – 2. mjesto  (U-13).
2010.
PH u ciklokrosu (Pula): Toni  Celent – 1. mjesto (U-15), Dominik  Petani – 3. mjesto (U-15).
Trofej Učka (Brdski PH): Dominik Petani – 1. mjesto, Toni  Celent – 3. mjesto.
XC Prvenstvo Hrvatske (Buzet):  Dominik Petani – 3. mjesto.
Cestovno Prvenstvo Hrvatske  (Šibenik): Dominik Petani – 2.  mjesto.
2011.
PH u ciklokrosu (Zagreb): Karlo  Jurić – 2. mjesto (U-15), Marin  Jakovčev – 3. mjesto (U-15).
Trofej Učka (Brdski PH): Marin  Jakovčev – 1. mjesto.
PH u vožnji na kronometar (Zagreb):  Marin Jakovčev – 1. mjesto.
Cestovno PH (Zagreb): Marin  Jakovčev – 1. mjesto.


Pavić o aktualnoj i sljedećoj sezoni


– Potpuno smo zadovoljni  ovom sezonom. Najviše zato  što  smo ostvarili uspjehe na svim  natjecanjima iz kalendara koje  smo označili imperativom.  Svjesni smo da nas dogodine  čeka smjena generacija te da će  biti teško reprizirati ovakve rezultate, no ponovno imamo kvalitetan sastav s mnogo potencijala. U kategoriji U-14 nade  ćemo polagati u Maju Perinović,  koja je nakon samo mjesec dan  treniranja pokazala da se može  nositi s muškim kolegama u  uzrastu početnika C, tj. u kadetsku momčad koja će biti  proširena dolaskom Jakovčeva,  Jurića i Filajdića – naglasio je  tajnik Zadra.


Najbolji plasmani BK Zadar u Kupu Hrvatske (od 2009. do 2011.)


2009.
MTB (mountain-bike) Kup:  Dominik Petani – 1. mjesto  (U-15), Marin Jakovčev – 2.  mjesto (U-13), Karlo Jurić – 4.  mjesto (U-13).
Cestovni Kup: Marin Jakovčev 1. mjesto.
2010.
XC Kup Hrvatske: Dominik  Petani – 1. mjesto (U-15).
Cestovni Kup Hrvatske: Dominik Petani – 2. mjesto, Toni  Celent – 3. mjesto (U-15).
2011.
Cestovni Kup: Marin Jakovčev – 1. mjesto (osigurao  utrku prije kraja natjecanja u  U-15 kategoriji).


Pobjeđuju i veterani


Biciklistički klub Zadar ove je sezone osvojio ukupno osam  državnih odličja, a za preostala tri pobrinuli su se veterani: Ivan Gobin  – srebrni na ciklokros Prvenstvu i brončani na PH na kronometar,  odnosno Marin Pejdo koji je bio srebrni na Brdskom PH.


Upisi novih vozača


Iz BK Zadar pozivaju svu  djecu, zaljubljenike u biciklizam, da se učlane u klub.  Prednost imaju mladići rođeni  1999. i 2000. godine. Sve  ostale informacije mogu se  dobiti na kontakt telefon:  023/315-632 ili preko maila:  [email protected].