Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Max Vulin oslobođen od optužbe za pokušaj ubojstva svog sumještanina

10.07.2012. 22:00
Max Vulin oslobođen od optužbe za pokušaj  ubojstva svog sumještanina


– S obzirom na njegovu bolest i u nedostatku dokaza valjalo je presuditi u korist optuženika – pojasnio je presudu sudac Anić. Incident se dogodio sredinom listopada 2005. godine u Pakoštanima gdje je Vulin ubo Joška Vučkova škarama u vrat
Nakon sedam godina i ponovljenog sudskog  procesa, danas je na Županijskom sudu u Zadru Milan  Max Vulin iz Pakoštana oslobođen optužbe za pokušaj  ubojstva svog sumještanina  Joška Vučkova.
Obrazlažući ovu nepravomoćnu presudu, predsjednik  Sudskog vijeća Ante Anić je  kratko pojasnio kako nije dokazano da je Vulin počinio  ono što mu se stavljalo na  teret, a tome u prilog govore i  vještačenja stručnjaka psihijatrijske i sudsko-medicinske  struke.
– S obzirom na njegovu bolest i u nedostatku dokaza  valjalo je presuditi u korist  optuženika – naglasio je sudac Anić.
Prije izricanja presude završne su govore održali  tužitelj Duško Berović i Vulinov branitelj po službenoj  dužnosti Miše Papić. Ispitan  je i dr. Darko Labura, psihijatar koji je pojasnio kako  optuženi boluje od kronične  psihoze paranoidnog tipa te  se složio s ranijim  vještačenjem svog kolege koji je bio mišljenja kako je  Vulin u “trenutku počinjenja  kaznenog djela bio bitno  smanjeno ubrojiv”.
– Sada nije opasan za okolinu jer redovito ide na kontrole i terapije te redovito  uzima lijekove. Može se reći  kako je on sada u stanju stabilne remisije – naglasio je dr.  Labura. Na ranijoj je raspravi  vještak medicinske struke dr.  Josip Škavić pojasnio da ubodna rana, koju je Vulin zadao  Vučkovu, nije mogla dovesti  do smrtne posljedice.
Incident se podsjetimo,  dogodio prije sedam godina u  Pakoštanima kada je Vulin  ubo Vučkova škarama dužine  12 centimetara u vrat i teško  ga ozlijedio.
Inače, u ovom je slučaju  riječ o sudskom procesu koje  se na traženje Vrhovnog suda RH, ponavljao. Vulin je,  naime, bio optužen zbog pokušaja ubojstva, ali je na prvom suđenju na zadarskom  sudu bio osuđen za blaže  kazneno djelo – pokušaj nanošenja teških ozljeda te je  bio uvjetno osuđen na devet  mjeseci zatvora s rokom  kušnje od tri godine. No, i  ovaj je put tužiteljstvo ostalo  pri pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela – pokušaja ubojstva za što je sada oslobođen.
Optuženi Vulin se od  početka branio kako nije kriv,  da je bio izazvan i isprovociran Vučkovim ponašanjem  te da je “to bilo u samoobrani”.