Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Projekt gradnje nove luke u Tkonu dobio zeleno svjetlo

10.07.2012. 22:00
Projekt gradnje  nove luke u Tkonu  dobio zeleno svjetlo


Vrijednost projekta nove luke je dva milijuna eura, ministarstvo je voljno sudjelovati s 50 posto, ali je iluzorno tražiti da Zadarska županija također sudjeluje s milijun eura – Danijel Katičin
Prisjećanjem na  poginulog branitelja, svetom  misom, otvaranjem  knjižničkog stacionara,  svečanom sjednicom i kulturno-zabavnim programom  danas je obilježen Dan općine Tkon na otoku Pašmanu koji  se proslavlja u povodu blagdana sv. Benedikta.
– Nalazimo se nepunu godinu dana pred ulazak u Europsku uniju, a pred nama su  u mjesecu svibnju iduće godine lokalni izbori. Već kraj  ljeta je prilika da se profiliraju političke stranke i nezavisne liste kako bi izbori  protekli u demokratskom  ozračju i uzajamnom poštovanja. Pokažimo da ova lokalna zajednica ima budućnost, da ima opravdanost  svog postojanja, nesvakidašnjim uvodnim slovom  načelnik Danijel Katičin, u  odsutnosti predsjednika  Marka Mušćeta, je otvorio  svečanu sjednicu Općinskog  vijeća.
Prethodno je na mjesnom  groblju položen vijenac na  grob hrvatskog viteza Ivice  Ugrinića. Svetu misu u samostanu Ćokovac je predvodio fra Ivan Miklenić, župnik župe sv. Jurja na Trsatu.
– Iako na krovu općinske  zgrade imamo fotonaponsku  centralu 10 kWp i unatoč  susretljivosti zadarske Elektre zbog birokracije ne  možemo je otvoriti i pustiti u  sustav HEP-a i prodavati  električnu energiju, ustvrdio  je Katičin.
Projekt gradnje nove luke  u Tkonu konačno je dobio  zeleno svjetlo, u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja izdana je  okolišna dozvola. Ishođena  je i lokacijska dozvola, osigurano je 900.000 kuna za  idejni projekt.
– Vrijednost projekta nove  luke je dva  milijuna eura,  ministarstvo je voljno sudjelovati s 50 posto, ali je  iluzorno tražiti da Zadarska  županija također sudjeluje s  milijun eura. Projekt bi mogao započeti iduće godine  ako se zatvori financijska  konstrukcija, navodi tkonski  načelnik dodajući kako su na  projekt u ovih desetak godina već potrošili više od   milijun kuna.
Javljaju se privatni investitori za gradnju benzinske  crpke. Za vodospremu je Ministarstvo poljoprivrede uz  podršku Hrvatskih voda osiguralo pola milijuna kuna za  ishođenje potrebne dokumentacije.
– Hrvatske vode osigurale  su 2,5 milijuna za projektnu  dokumentaciju, ali izgradnja  odvodnje čeka izlaz iz birokratskog labirinta, naglasio je Katičin nakon što je  obznanio kako je pogriješila  renomirana tvrtka Hidroelektra ing.
Izgradnju zaobilaznice zaustavili su imovinsko-pravni  problemi. Vrhovni sud je  odluku donio na štetu Općine i sada se iznalazi pravični model izvlaštenja zemljišta.
– Otvorili smo Vatrogasni  dom. Projekt postavljanja  štednih LED žarulja se nastavlja, najavio je Danijel Katičin.
Na sjednici su se prigodnim slovom obratili dožupan Đani Bunja, načelnici  Pašmana i Kali, Nedjeljko  Medić i Tino Vidov te predsjednik biogradskog Gradskog vijeća Tonči Šangulin.
U kulturno-umjetničkom  programu pjesme iz svoje  četiri knjige čitala je autorica  Rada Vrančić. Uvečer je  održan zabavni program uz  nastup mažoretkinja s otoka  Pašmana i Ugljana, KUD  Kralj Tomislav iz Biograda.