Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavna zadarska turistička manifestacija

Autor: Irena Jurjević

10.07.2013. 22:00
Glavna zadarska turistička manifestacija

Foto: Marin GOSPIĆ



Noć punog miseca ide ove godine i traje tri dana, 18., 19. i 20. srpnja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Kneževoj palači, a kojoj je, u znak potpore, prisustvovao i gradonačelnik Božidar Kalmeta.
– Ove godine građani i njihovi gosti mogu očekivati autentičnu ponudu zadarskog zaleđa, ona jela koja ne mogu naći u zadarskim restoranima i za koja je potrebno otputovati malo dalje, a upravo zbog kojih je ova manifestacija postala poznata, istaknuli su organizatori iz udruge Propela.
 Više brudeta i variva
– Bit će svega 20 izlagača, no ponuda će biti upravo onakva kakva bi trebala, obećala je Ella Dušević, na koju se nadovezala Elvira Košuta dodajući kako će nastojati da ova Noć punog miseca ima što više brudeta, variva te svih onih kuhanih jela koja nije jednostavno pripremiti, a ni pronaći u svakodnevnoj gastroponudi u Zadru.
Božidar Kalmeta u svojoj podršci ovoj manifestaciji dodao je da je riječ o jedinstvenom projektu i zadarskom proizvodu koji upotpunjuje turističku sezonu:
– Sve to su ujedno i razlozi za ovu podršku, a možete računati i da ju imate i za organizaciju Noći punog miseca sljedeće godine, pa ćete imati i više vremena za pripremu, obećao je gradonačelnik, predlažući pritom da se slična inačica održi i u postsezoni, u rujnu.
Igor Bačić, predsjednik udruge Propela je kazao da je potvrda o organizaciji Noći punog miseca pristigla 13. lipnja zbog čega su imali manje vremena za organizaciju. – Ipak, iskustva imamo pa ne bi trebalo biti problema, kazao je. Koncept će biti raspoređen u tri dana. U četvrtak i petak posjetitelji će na sajmu moći razgledati i kupiti autohtonu ponudu našeg kraja, a i šire, počevši od udruga, pa OPG-a koji izrađuju različite domaće proizvode, suvenire, likere, ali i penkale i tradicijski nakit.
Program na dvije pozornice
– Sveukupno je, za sada, prijavljen 51 izlagač kazala je Elvira Košuta. – No brojka bi mogla na kraju biti i veća, dodala je. Zadnjeg dana Noći punog miseca, u subotu, predviđen je gastroprogram, kao i zabavni program na dvije pozornice. Na jednoj će nastupati KUD-ovi, a na drugoj klape, a ove su godine odlučili prednost dati mlađim klapskim snagama, kazao je Bačić, dodajući da će od onih iskusniji tu biti Kontrada i Donat. Razmještaj pozornica će, također biti nešto drugačiji. Tako će ove godine jedna pozornica biti postavljena na gatu, dajući nešto drugačiju prostornu percepciju manifestacije, pojasnio je predsjednik Propele.