Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radić upozorio na problem zaštićenosti vuka

Autor: Branko Božić

10.07.2013. 22:00
Radić upozorio na problem zaštićenosti vuka


Prigodom nedavnog prijema Hrvatske u obitelj europskih država izaslanstvo Hrvatskog lovačkog saveza boravilo je na poziv europske asocijacije lovaca FAC-E u i njezinog predsjednika Gilberta De Turekhcina u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
U izaslanstvu su bili članovi Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza koji su ujedno predstavnici svih hrvatskih županija s predsjednikom Đurom Dečakom na čelu, a među njima je bio i predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije prof. Mate Radić, koji je ujedno član Izvršnog odbora.
Kotarske jarebice u Provansi
Osim lovačke struke u izaslanstvu je još bio i doministar za poljoprivredu u Vladi RH dr. Nikica Šprem. Tijekom jednodnevnog boravka za hrvatsko lovačko izaslanstvo uz ostalo održano je korisno i stručno predavanje u kojem su hrvatski predstavnici iznijeli niz podataka o stanju u hrvatskom lovstvu. Posebno se govorilo o brojnosti divljači kao i onim vrstama koje obitavaju u našim lovištima i koje su zaštićene. To su medvjedi kojih po nekim procjenama ima oko tisuću, risovi kojih ima 60-ak, te vukovi za koje se ne zna točan broj. Bilo je govora i o vrstama koje nisu zaštićene kao što su jelen, srna, muflon… U radu skupa sudjelovali su i hrvatski parlamentarci koji odnedavno brane hrvatske boje u Europskom parlamentu. Vodila ga je predsjednica Povjerenstva za lovstvo gospođa Veronice Marthen Hovilon, Francuskinja koja je najprije u francuski parlament ušla kao članica tamošnje parlamentarne stranke francuskih lovaca i kao takva ušla je u Europski parlament, u kojem sad vodi povjerenstvo zaduženo za lovstvo.
– Od strane predsjednika FAC-E-a gospodina Turekhcina i gospođe Hovilon i njihovih suradnika odano je veliko priznanje nama, predstavnicima hrvatskog lovstva kako na uzgoju, zaštiti i čuvanju divljači tako i brizi o lovištima i očuvanju prirodnog okoliša o čemu itekako vode brigu u Europskom parlamentu. Što se pak tiče lovstva u Zadarskoj županiji prilikom mog istupa istaknuo sam činjenicu da u našim lovištima obitavaju brojne vrste takozvane sitne i pernate divljači. Kako bih to slikovitije dočarao našim domaćinima naveo sam podatak da se tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća iz lovišta na području zadarskog zaleđa, Ravnih kotara i Bukovice u lovišta oko francuskog grada u Provansi transportirano i pušteno više od tisuću komada jarebica trčki, kazao je predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije prof. Mate Radić otkrivši i kako je nazočnima postavio i jedno zanimljivo pitanje.
O vuku
– Pitao sam okupljene na skupu kada će se donijeti mjere koje se odnose na brojnost i egzistiranje vukova na našem području. Upozorio sam ih da se to pitanje konačno mora riješiti zbog toga što je zbog napada vukova došla u pitanje opstojnost i budućnost stočara posebno ovčara na širem zadarskom području. Jer poznato je da je vuk zakonom zaštićen i da je zaštićen od progona, a da on ujedno pričinjava goleme štete u kojima poglavito ovčari nakon što im vuk pohara stada te nakon provedenoga inspekcijskog izvida čekaju na isplatu štete i od tri do četiri godine. Neki je uopće i ne dobiju, kaže Radić pojasnivši kako su članovi Europskog povjerenstva za lovstvo kao i doministar Šprem te vodstvo HLS kazali da će se o tom problemu ubrzo donijeti odgovarajuće mjere.
Na navedenom skupu, kako doznajemo od prof. Radića raspravljalo se, također o autohtonoj divljači gdje se čulo kako je još čuveni hrvatski pjesnik, kroničar i publicist Marin Držić u 15. i 16. stoljeća pisao o bogatstvu hrvatskih lovišta fazanima.
Na kraju, predstavnicima hrvatskog lovstva izrečene su pohvale na račun njihovog rada kao i na ukupno stanje u hrvatskom lovstvu koje će sad ulaskom Hrvatske u Europsku uniju biti u još većoj mjeri ne samo financijski već i u ostalim oblicima podupirano od europske asocijacije lovaca FAC-E-a.