Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U redu za rabljene udžbenike

Autor: Irena Jurjević

10.07.2013. 22:00
U redu za rabljene udžbenike

Foto: Marin GOSPIĆ



Ako netko ima knjige za peti razred, može ih zamijeniti za šesti razred uz nadoplatu, no knjige trebaju biti podjednako očuvane, kazuje Marko Čokolić


U antikvarijatu preko puta Gradske knjižnice zadnjih dana poprilična je gužva. Naime, završetkom školske godine već je započela priprema za novu – kupoprodajom rabljenih udžbenika. A kako se danas gleda ušteda na svakom koraku potpuno je realno da će se sve više građana okrenuti onoj opciji koja zna biti i do pedeset posto povoljnija nego u knjižarama.
– Najzanimljivija je zamjena knjiga od jednog razreda za knjige od drugog. Naravno, bitno je da je podjednaka očuvanost. Primjerice, ako netko ima knjige za peti razred, može ih zamijeniti za šesti razred uz nadoplatu, no knjige trebaju biti slično očuvane, kazuje Marko Čokolić.
Zamjena paketa knjiga ujedno je i najčešća, a očuvanost udžbenika je raznolika, od odlično očuvanih, pa do onih malo manje. Za svakog se nađe po nešto, kazuje ovaj prodavač, dodajući kako se paketi za osnovne škole mogu nabaviti u pola cijene od novih, dok su paketi za razrede srednjih škola jeftiniji za oko 45 posto. Što se tiče očuvanosti, bolji su oni srednjoškolski udžbenici, no samo radi bolje kvalitete izrade napominje Čokolić, čiji antikvarijat je započeo s radom prije sedam godina. I Interes za rabljenim školskim udžbenicima je porastao tijekom godina, no Čokolić to više pripisuje činjenici da se tijekom godina proširila vijest, nego li je na to utjecala financijska kriza.
– Ljudi donese popis, knjige se dobiju za pet minuta i to im odgovara. Na sve knjige se, također dobiva jamstvo koje vrijedi za cijelo ljeto i prva dva tjedna nastave, kako bi učenici mogli provjeriti jesu li upravo to te knjige kojem im trebaju, kazao je Čokolić, otkrivajući i jednu zanimljivost, naime, upravo su učenici ti koji najčešće dolaze po knjige pokazujući tako kako se sami brinu za svoje obveze.